Subiect "Pensie anticipata si PFA" Deschis de Olivia la data: 02/16/2016 9:00am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensie anticipata si PFA
Scris de: Olivia la data: 02/16/2016 9:00am
Gen: F
Data nasterii:01.03.1959
Stagiul de cotizare:34 ani
Alte date:
Intrebare:
Buna ziua,
Mi-am depus dosarul pentru pensie anticipata partiala in data de 04.01.2016. Am un PFA de cativa ani. In anul 2015 am avut cifra de afaceri de 9900 RON. Am inteles ca pot sa am si pensie anticipata partial si un venit din PFA daca nu depasesc de 4 ori salariul mediu din anul respectiv.
Va rog frumos sa imi spuneti:
1. daca sunt pensionara din 04.01.2016,se va lua in calcul salariul mediu din 2016, adica 2.681x4=10.724 RON si nu cel din 2015?
2. Trebuie obligatoriu sa depun la Casa de pensii anual o declaratie de venituri de la PFA pe anul precedent?
Va multumesc mult!!
Re: Pensie anticipata si PFA
Scris de: la pensie la data: 02/17/2016 3:14am
Repetam prevederile legale cunoscute si de dv
-Pensia anticipata partiala se suspenda daca realizati venituri pentru care trebuie sa platiti contributie de asigurari sociale (CAS).
- Persoanele fizice autorizate sunt obligate sa depuna la Casa de pensii declaratie individuala de asigurare si sa plateasca CAS daca venitul anual realizat depaseste 4 salarii medii pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale.
Pentru mai multe detalii trebuie sa va adresati direct la Casa de pensii
Ceiace dorim noi sa precizam este ca analiza veniturilor se face pe anul in care beneficiati de pensie anticipata partiala insa trebuie sa urmariti cu foarte multa atentie veniturile realizate pentruca daca din diverse motive pe o anumita perioada se inregistreaza fiscal venituri mai mari se suspenda dreptul la pensie. Mai grav este ca aceste constatari se fac cu intarziere si se recupereaza valoarea pensiei din urma, uneori pe perioade mari.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1