Subiect "ajutor insotitor" Deschis de cristian popescu la data: 02/29/2016 5:48am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
ajutor insotitor
Scris de: cristian popescu la data: 02/29/2016 5:48am
Gen:M
Data nasterii:01,06,1959
Stagiul de cotizare:32
Alte date:
Intrebare:Am fost timp de 8 ani curatorul mamei mele bolnava la pat si am incasat ajutorul de handicap al dansei. Deci am fost insotitorul ei. Sumele primite se aduna la calculul pensiei si cum fac sa le pot aduna?
Re: ajutor insotitor
Scris de: la pensie la data: 03/01/2016 8:31am
Credem ca faceti confuzie intre termenii pe care ii folositi.
Daca numai ati incasat drepturile banesti ale mamei dv care avea un handicap nu beneficiati de drepturi pentru pensie.
Persoanele cu handicap grav au dreptul la asistent social care incheie un contract cu primaria, primesc un salariu lunar si se considera stagiu de cotizare pentru asistentul personal.
Pensionarii cu gradul I de invaliditate care si-au pierdut capacitatea de autoservire au dreptul la o indemnizatie de insotitor tot pe numele pensionarului si in acest caz insotitorul nu beneficiaza de stagiu de cotizare
Daca o persoana are un handicap grav si are dreptul la asistent social si este si pensioar cu gr I de invaliditate si are dreptul la indemnizatie de insotitor poate alege una din cele doua, asistent social sau insotitor
Deci dv benefiati de drepturi pentru pensie numai daca mama dv avea handicap grav si avea dreptul la asistent personal iar dv ati incheiat cu autoritatile locale (primaria) un contract de asistent personal. In acest caz pe langa ajutorul de somaj pentru mama dv primeati si un salariu pentru asistent personal pe numele dv.
Daca in perioada in cauza ati avut incheiat cu primaria un contract de asistent personal pentru mama dv si aceasta perioada a fost dupa 01 aprilie 2001 puteti afla cati bani ati primit dv ca asistent personal cerand la Casa de pensii de care apartine domiciliul dv ” Situatia stagiului de cotizare dupa 01 aprilie 2001” inregistrat la aceasta Casa de pensii pe numele dv.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1