Subiect "neconcordanta grII-a si calc punctului de pensie" Deschis de ciobanu ion la data: 03/21/2016 6:48am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
neconcordanta grII-a si calc punctului de pensie
Scris de: ciobanu ion la data: 03/21/2016 6:48am
Gen:m
Data nasterii:24.07.1946
Stagiul de cotizare:total stagiu realizat 46 de ani
Alte date:29 de ani gr-II
Intrebare:Buna ziua,m-am angajat in anul 1963 si am lucrat pana in anul 2003 cand am intrat in somaj iar mai apoi in pensie de invaliditate pana in anul 2007 cind am iesit la limita de varsta.Am lucrat in gr.II 29 de ani cu procent de 70,80 si 90 la suta cu adverinta eliberata de angajator dar pe decizie mi-au trecut doar 18 ani nu stiu cum au calculat de a reiesit aceasta perioada si mai apoi la ultimul pct. de pe decizie la rubrica unde sunt punctele realizate scrie :"puncte realizate cu spor de vechime in perioada 03.1970-03.1992, 48.9533 si un punctaj mediu anual de 1,498 si val. pct de pensie 323,10"
Intrebarea mea este : nu trebuiau trecuti toti ani de gr.II-a????,de ce la punctele realizate i-mi trece doar perioada respectiva si nu s-a trecut de cand m-am angajat si pana am intrat in somaj respectiv din 1963 si pana in 2002???? de ce val. pct-ului de pensie este 323,10 daca in 2007 conform OUG nr 90/20.11.2006 era de 396,20??? Este gresita aceasta decizie de pensionare??? Ce ar trebui sa fac ???
Va multumesc anticipat pentru un eventual raspuns!!!
Re: neconcordanta grII-a si calc punctului de pensie
Scris de: la pensie la data: 03/22/2016 4:21am
Decizia nu este in totalitate gresita ci trebuie sa o interpretati asa cum sunt prevederile legislatiei adica :
- Perioada lucrata in grupa II de munca pentru care se acorda reducerea varstei de pensionare se calculeaza in functie de procentele lucrate socotindu-se perioada efectiv lucrata in grupa de munca. Nu avem datele necesare pentru a va face noi un calcul dar va explicam cum se face.
Cand spuneti ca ati lucrat 70 % in grupa II de munca se considera ca restul de 30 % i-ati lucrat in conditii normale. De exemplu daca ati lucrat timp de 10 ani cu 70 % in grupa II de munca se considera lucrati 7 ani in grupa II de munca si 3 ani in conditii normale.
Totusi din 29 ani pentru care aveti adeverinta cei 18 ani recunoscuti reprezinta numai cca 62 % ceiace inseamna ca aveti si perioade nerecunoscute ca fiind lucrate in grupa II de munca. Pentru aceasta trebuia sa va interesati la Casa de pensii. O puteti face si acum insa este mai dificil.
-Formula "puncte realizate cu spor de vechime in perioada 03.1970-03.1992" se afla pe toate deciziile de pensionare si nu inseamna ca vi se recunoaste numai aceasta perioada ci faptul ca in aceasta perioada vi s-a calculat automat sporul de vechime asa cum se face la toti pensionarii . Lamuriri suplimentare in aceasta privinta gasiti pe site-ul nostru la adresa
http://www.lapensie.com/forum/spor-de-vechime.php
Deci punctajul realizat este calculat pentru toata perioada lucrata inclusiv perioada de somaj si perioada in care ati beneficiat de pensie de invaliditate.
- In privinta valorii punctului de pensie specificat in decizie este deasemeni o interpretare gresita a continutului deciziei, adica valoarea punctului de pensie nu este cel de la data specificata la numarul deciziei (data de emitere) ci de la data in care vi s-au acordat drepturile pe care o gasiti in interiorul deciziei. Dupa calculele noastre ar fi trebuit sa fie 24 mai 2006 calculata astfel :
Conform legii pensiilor 19/2000 si a datei de nastere aveati dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 24 mai 2010 la varsta standard de pensionare de 63 ani si 10 luni si stagiul complet de cotizare de 32 ani si 8 luni.
Pentru stagiul de cotizare recunoscut in gr II de 18 ani ati avut dreptul la reducerea varstei standard de pensionare cu 4 ani si pensionarea cu pensie la limita de varsta la varsta de 59 ani si 10 luni adica in 24 mai 2006.
Daca este asa valoarea punctului de pensie este corect pentruca acesta a fost de 323,10 lei in intervalul ianuarie - august 2006.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1