Subiect "pot cotiza ca persoana fizica pentru salariul minim in timp ce lucrez in strainatate cu contract legal de munca" Deschis de luminita ciobanu la data: 03/27/2016 11:30am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pot cotiza ca persoana fizica pentru salariul minim in timp ce lucrez in strainatate cu contract legal de munca
Scris de: luminita ciobanu la data: 03/27/2016 11:30am
Gen:feminin
Data nasterii:7 ianuarie 1968
Stagiul de cotizare:23 ani in campul muncii,5 ani cotizatie ca persoana fizica.Deci in total 28.
Alte date:
Intrebare:Vreau sa stiu daca pot plati in continuare ca si persoana fizica,contributia pentru salariul minim,in timp ce lucrez in strainatate cu contract legal de munca.Va multumesc anticipat!
Re: pot cotiza ca persoana fizica pentru salariul minim in timp ce lucrez in strainatate cu contract legal de munca
Scris de: la pensie la data: 03/28/2016 4:57am
Nu ati precizat in ce tara lucrati in strainatate
Cei care lucreaza in doua tari din Uniunea Europeana sau in o alta tara cu care Romania are incheiat acord bilateral in domeniul asigutarilor sociale primesc o pensie compusa din doua componente calculate conform legislatiei fiecarei tari.
Cele doua componente pot fi transmise la domiciliul pensionarului.
Se iau in considerare stagiile de cotizare din cealalta tara numai din punct de vedere al stagiului de cotizare daca este necesar pentru deschiderea dreptului la pensie.
In Romania aveti urmatoarele drepuri la pensie
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 07 ianuarie 2031 la varsta standard de pensionare de 63 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Deci pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta aveti nevoie de stagiul minim de 15 ani si nu aveti nevoie sa va completati stagiul de cotizare
Aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata cu 45 % la varsta de de 58 ani daca aveti stagiul complet de cotizare de 35 ani. Acest stagiu poate fi realizat prin cumularea stagiului de cotizare realizat in Romania (28 ani) completat cu stagiul de cotizare realizat i strainatate, daca lucrati in o tara din UE sau in o alta tara cu care Romania are incheiat acord bilateral in domeniul asigutarilor sociale. Numai daca stagiile de cotizare de mai sus nu insumeaza stagiul complet de cotizare de 35 ani aveti nevoie sa-l completati cu un contract de asigurare sociala cu Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP) din Romania, ca persoana fizica, dar perioada acestuia nu trebuie sa se suprapuna cu stagiul de cotizare lucrat si recunoscut in strainatate.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1