Subiect "pensie limita varsta" Deschis de Maria i la data: 03/29/2016 4:03am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie limita varsta
Scris de: Maria i la data: 03/29/2016 4:03am
Gen:F
Data nasterii:30.01.1958
Stagiul de cotizare:26ani2ani
Alte date:grupa I= 1an 8luni, gr.a II-a=17ani 1luna
Intrebare: Doresc sa stiu daca ma pot pensiona la limita de varsta cu diminuarea varstei de pensionare cf.grupelor de munca (61 ani - 4 ani cconditii munca= 57 ani), stagiul efectiv de pensionare fiind de 26 ani, insa am facultatea terminata cu frecventa la zi (adeverinta pt.5 ani). Dupa calculele mele am stagiul de cotizare de 26 ani + 5 ani perioada necontributiva= 31 ani. Multumesc anticipat!
Re: pensie limita varsta
Scris de: la pensie la data: 03/30/2016 2:34am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 30 ianuarie 2019 la varsta standard de pensionare de 61 ani, stagiul complet de cotizare de 31 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Prin legea 380/2013 stagiile dv in grupa I a fost echivalate cu grupa “conditii speciale”
Stagiul de cotizare in gr II a fost asimilat cu conditii deosebite.
Pentru stagiul de 1 ani si 8 luni in gr I si 17 ani si 1 luna in gr II aveti dreptul la un stagiu aferent grupelor de munca de 4 ani si 9 luni care se adauga la stagiul de cotizare cumulat cu stagiul de cotizare asimilat pentru studii universitare si realizati un stagiu total de 35 ani si 11 luni
Pentru stagiul de 1 ani si 10 luni in conditii speciale si 8 ani si 1 luna in conditii deosebite aveti dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 4 ani si va puteti pensiona imediat cu pensie pentru limita de varsta.
Scris de: Maria i la data: 03/30/2016 2:46pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Multumesc pentru raspuns. Ieri am primit si decizia cu respingerea cererii mele, perioada lucrata ca cercetator stiintific (01.08.1986-01.04.2001) nefiind valorificata intrucat natura functiei nu se incadreaza in prevederile legale.
Cum pot demonstra validitatea documentelor atasate la cerere (carnet de munca si adeverinta de grupa) ce au fost redactate cu respectarea Ord.50/90? Mentionez ca se specifica in acestea temeiul legal: Ord.50/90, anexa 2, poz.68. Multumesc!
Scris de: la pensie la data: 03/31/2016 1:51am
Verificati daca adeverinta a fost redactata conform prevederilor legale din momentul eliberarii, iar daca au fost eliberate dupa 01 ianuarie 2011 trebuie sa fie conforma modelelor prezentate in anexele 13 si 14 la Normele de aplicare ale legii pensiilor 263/2010 aprobate prin HG 257/2011
Daca adeverinta este corecta pentru a cere acceptarea ei trebuie sa urmati urmatorii pasi
- Faceti o contestatie la Comisia Centrala de Contestatii. Contestatia se depune la registratura Casei de pensii de care apartineti.
- Deoarece raspunsul la contestatie intarzie dupa o perioada rezonabila de cca 3 sau 4 luni deschideti o actiune in Justitie (la tribunal) impotriva Casei de pensii. Actiunea in justitie este scutita de taxe. Pentru deschiderea actiunii in justitie este bine sa consultati un avocat specializat in legislatia muncii.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1