Subiect "Venituri lunare pt calcul pensie" Deschis de DOBRE LIDIA la data: 03/29/2016 5:51am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Venituri lunare pt calcul pensie
Scris de: DOBRE LIDIA la data: 03/29/2016 5:51am
Gen:F
Data nasterii:09.11.1955
Stagiul de cotizare:41 ani
Alte date:
Intrebare:Buna ziua,
Am o nelamurire legata de veniturile lunare luate in calculul pensiei.
Intre 1994 si 2001 veniturile erau calculate in functie de cursul leu/dolar iar in cartea de munca se treceau modificarile trimestrial. Am depus odata cu cererea de pensionare si o adeverinta emisa de angajator cu mentionarea veniturilor lunare reale si a sumelor cotizate pe fiecare luna (in conformitate cu statele de plata) .Aceasta adeverinta nu a fost luata in considerare la calcularea pensiei.
Va rog sa mi spuneti daca exista vreo prevedere legala prin care adeverinta sa fie luata in calcul,avind in vedere ca sumele sunt semnificativ mai mari.
Re: Venituri lunare pt calcul pensie
Scris de: la pensie la data: 03/30/2016 7:49am
Credem ca nu din cauza ca ati prezentat datele prin adeverinta este cauza neluarii in calcul ci forma sau continutul acestei adeverinte.
Datele transmise sunt neclare deoarece nu ati precizat daca ati lucrat in Romania cu salariul stabilit in dolari si adeverinta dv contine numai influenta cursului de schimb asupra salariului sau veniturile lunare pe langa salariul tarifar mai contin si alte componente cum ar fi prime, plata unor ore suplimentare etc...
Inainte de 01 aprilie 2001 angajatorii nu tineau evidenta contributiilor individuale iar plata contributiilor sociale s-a facut pentru intreg fondul de salarii.
Prevederile legale in aceasta privinta sunt urmatoarele :
1.Art 165 din legea pensiilor 263/2010 in care se precizeaza
-alin (1) salariile luate in calcul sunt cele inscrise in carnetul de munca
- alin (2) la determinarea punctajelor lunare pe langa salariile tarifare de la alin (1) se iau in calcul si sporurile cu caracter permanent inscrise in carnetul de munca sau care sunt dovedite prin adeverinte
Cititi mai multe in aceasta privinta informatiile date de noi la pagina de la adresa :
http://www.lapensie.com/forum/baza-de-calcul-a-punctajului-pensiei.php
2. Art 76 alin (1) din Normele de aplicare ale legii pensiilor 263/2010 aprobate prin HG 257/2011 in care la continutul dosarelor de pensionare pot fi prezentate si ”alte acte intocmite potrivit prevederilor legale prin care se dovedesc elemente necesare stabilirii drepturilor la pensie ”
Scris de: DOBRE LIDIA la data: 03/31/2016 1:23am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Multumesc frumos pentru raspuns,imi pare rau ca nu am fost prea clara.
E vorba doar de perioada 1994-2000
Am lucrat in Romania dar salariul era negociat in USD si se platea in lei la cursul curent(fiind si baza de calcul pentru contributii).
Astfel in fiecare luna salariul era altul ,si diferit de cel trecut in cartea de munca unde se opera trimestrial
Societatea ne-a dat adeverinta cu salariile lunare (ca baza de plata a contributiilor) dar casa de pensii le ignora.
Intrebarea era daca exista undeva precizari care sa convinga casa de pensii sa ia in considerare adeverinta.
Din linkul trimis de dvs rezulta ca totusi cartea de munca prevaleaza ,deci cam au dreptate sa ignore adeverinta.
Va multumesc.
Scris de: la pensie la data: 03/31/2016 2:05am
Nici acum nu ati fost prea clara
Adeverinta prezentata de dv poate contine urmatoarele influente
- Influenta cursului valutar. In aceasta privinta inscrisul in carnetul de munca este prioritar.
- Venituri ocazionale cum ar fi primele, palata orelor suplimentare etc. Acestea nu intra in baza de calcul si nu trebuie sa fie continute in adeverinta
- Sporuri cu caracter permanent cum ar fi cel de vechime dupa 01 aprilie 1992, privind conditiile de munca, de fidelitate etc. In aceasta privinta inscrisul din adeverinta este prioritar dar adeverinta sa nu mai contina si influentele de mai sus.
Scris de: DOBRE LIDIA la data: 03/31/2016 3:39am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Multumesc din nou.
Adeverinta contine pentru fiecare luna intre 1994-2001
doar doua coloane : BAZA DE CALCUL CAS (in lei) si CAS PLATIT DE ASIGURAT(in lei)( sumele fiind extrase din Statele de plata)
Scris de: la pensie la data: 03/31/2016 8:59am
Aparent adeverinta este corecta dar nu contine elementele necesare verificarii corectitudinii calcularii bazei de calcul a CAS-ului
Ne mentinem parerea ca era corect ca adeverinta sa contina coloane separate pentru perioada calendaristica, salariul tarifar, sporul de vechime si alte sporuri cu caracter permanent astfel ca sa poata fi verificat daca baza de calcul a CAS a fost facuta corect mai ales ca in acea perioada angajatii nu au platit CAS ci contributie la pensia suplimentara iar CAS a platit numai angajatorul.
Scris de: DOBRE LIDIA la data: 04/01/2016 5:19am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Multumesc.
Si daca adeverinta contine toate coloanele mentionate ,casa de pensii o mai poate ignora sau trebuie sa tina cont de ea.
Scris de: la pensie la data: 04/04/2016 9:23am
Noi nu va putem da nicio garantie.
Functionarii de la Casa de pensii pe langa prevederile legale trebuie sa mai respecte si anumite instructiuni interne pe care noi nu le cunoastem.
Este posibil ca la analiza continutului adeverintei sa fie anumite elemente contestabile si atunci pot fi contestate.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1