Subiect "referitor pensionare" Deschis de Cristea Virgil la data: 04/04/2016 4:08pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
referitor pensionare
Scris de: Cristea Virgil la data: 04/04/2016 4:08pm
Gen:masculin
Data nasterii:17 oct 1960
Stagiul de cotizare:Am efectuat stagiul militar de 9 luni,facultatea de Metalurgie 5 ani la zi.angajat din03.09.1985 pana in 31.08.1994 din care 3 ani si 6 luni procent de 100 % am lucrat in loc de munca prevazut la grupa I-a in cond.Hot. 481/90 anexa 1 pct.26( lucru notificat in cartea de munca) dupa care am fost pensionat pe caz de boala gradul II timp de 3 ani.
Dupa aceea am renuntat la pensia de boala si am mai lucrat cu carte de munca cumulat 13 ani pana la data actuala.
Alte date:doresc sa ma repensionez pe caz de boala dar cu gradul III cu drept de lucru 4 ore.
Intrebare:1) In aceste conditii date, cand voi putea beneficia de pensionare la limita de varsta si ce stagiu de cotizare voi avea?
2)Pe perioada repensionarii stagiul de cotizare cum se calculeaza(prin cumulare de pensie pe caz de boala cu cele 4 ore lucrate cu carte de munca formand o zi de lucru intraga sau cum?)In acest caz daca imi dublez salariul pe cartea de munca si lucrez 4 ore/zi care este influenta asupra punctului de pensie. Sunt nevoit sa platesc suplimentar pentru atingerea stagiului de cotizare de 35 de ani?
Va multumesc si sper ca am fost destul de explicit.
Re: referitor pensionare
Scris de: la pensie la data: 04/05/2016 7:43am
Dv doriti sa va facem calcule fara a avea datele necesare
Prima perioada lucrata ati prezentat-o corect dupa care datele sunt prezentate neclar
Pentru a va raspunde am facut unele presupuneri si am luat in calcul urmatoarele perioade :
- Stagiul militar 9 luni
- Studii universitare 4 ani si 11 luni (v-ati angajat cu o luna inainte de 01 octombrie)
- Ati lucrat cca 9 ani din care 3 ani si 6 luni in gr I
- Ati beneficiat de pensie de invaliditate 8 ani si 7 luni
- Ati renuntat la pensia de invaliditate si ati lucrat 13 ani
In continuare doriti sa va pensionati cu pensie de invaliditate cu gradul III (nu stim daca stabilirea gradului de invaliditate se poate face dupa dorinta) si sa lucrati cu jumatate de norma
In aceste conditii calculul nostru este :
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 17 octombrie 2025 la varsta standard de pensionare de 65 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Prin legea 380/2013 stagiul dv in grupa I a fost echivalate cu grupa “conditii speciale”
Pentru stagiul de 3 ani si 6 luni in gr I aveti dreptul la un stagiu aferent grupelor de munca de 1 an si 6 luni care se adauga la stagiul de cotizare impreuna cu stagiile de cotizare asimilate pentru stagiul militar, studii universitare si perioada cat ati beneficiat de pensie de invaliditate si realizati un stagiu total de cotizare de 37 ani si 3 luni. Deci pentru a beneficia de reducerea varstei de pensionare in gr I de munca aveti realizat deja stagiul complet de cotizare de 35 ani.
Pentru stagiul de 3 ani lucrat in conditii speciale aveti dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 1 an si 6 luni si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 64 ani adica in 17 aprilie 2024.
Calculul stagiului de cotizare pe perioada cat doriti sa beneficiati de pensie de invaliditate cu gr III si lucrati cu jumatate de norma se calculeaza in mod diferit in functie de pensia potentiala astfel :
- Perioada cat beneficiati de pensie de invaliditate se asimileaza stagiului de cotizare complet (an/an).
- Perioada lucrata dupa 01 ianuarie 2011 cu timp partial (progam de 4 ore zilnic) se socoteste stagiu de cotizare complet (an/an).
Insa cele doua perioade daca sunt concomitente se iau in calcul o singura data.
Astfel perioada lucrata dupa 01 ianuarie 2011 cu timp partial se ia in calcul ca stagiu de cotizare daca in acelasi timp beneficiati de pensie de invaliditate in cazul stagiului de cotizare necesar pentru a beneficia de pensie anticipata partiala. In acest caz nu se iau in calcul stagiiile de cotizare asimilate pentru stagiul militar, studii universitare si perioada cat ati beneficiat de pensie de invaliditate.
Deci in calculul necesar pentru pensie anticipata partiala pana in prezent dv aveti numai 23 ani si 6 luni si pana la pensia pentru limita de varsta (17 aprilie 2024) nu il puteti completa pana la 35 ani chiar daca perioada lucrata cu jumatate de norma se ia in calcul complet (an/an).
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1