Subiect "Este obligatorie includerea anilor de studii superioare ?" Deschis de Stancu Doina la data: 04/20/2016 7:43am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Este obligatorie includerea anilor de studii superioare ?
Scris de: Stancu Doina la data: 04/20/2016 7:43am
Gen: Feminin
Data nasterii: 10.03.1960
Stagiul de cotizare: 31 ani si 9 luni
Alte date: angajata (inca), contract munca perioada nedeterminata din data de 16.07.1984
Intrebare: La varsta standard de pensionare (61 ani si 8 luni) trebuie sa includ si anii de studiu (invatamant superior, zi, 5 ani)? Am lucrat cu contract de munca in vacante (~ 3 luni) si, la un calcul estimativ, includerea a celor 5 ani de studiu (31 ani si 9 luni + 5 ani = 36 ani si 9 luni) imi diminueaza pensia cu aprox 200 ron. Pe cand, daca includ doar cele ~ 3 luni lucrate si nu tin seama de cei 5 ani studii superioare (la zi), pensia va fi cu ~ 200 ron mai mult.
Multumesc frumos!
Re: Este obligatorie includerea anilor de studii superioare ?
Scris de: la pensie la data: 04/20/2016 1:26pm
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 10 noiembrie 2021 la varsta standard de pensionare de 61 ani si 8 luni, stagiul complet de cotizare de 31 ani si 8 luni si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Concluzia dv este credem ca este gresita si presupunem ca nu cunoasteti modul de calcul al pensiei pentru limita de varsta
Punctajul mediu al pensiei se calculeaza impartind punctajul total realizat la stagiul complet de cotizare de 31 ani si 8 luni indiferent ce stagiu de cotizare realizati.
Pe perioada stagiului de cotizare asimilat pentru studii universitare inainte de 01 aprilie 2001 se ia in calcul salariul minim pe economie inclusiv perioada vacantelor.
Deci pentru a obtine aceiasi pensie in varianta in care renuntati la stagiul de cotizare asimilat pentru studii universitare si luati in calcul numai perioada vacantelor de 3 luni pe an trebuia ca sa fi realizat pe timpul vacantelor un salariu lunar de 4 ori mai mare decat salariul minim pe economie din acea perioada.
Trebuie sa aveti grija ca daca prezentati adeverinta cu salariile castigate pe perioada vacantelor nu vi se va lua in calcul stagiul de cotizare asimilat pentru studii universitare.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1