Subiect "calcul varsta de pensionare definitiva" Deschis de Fira la data: 06/13/2016 9:43am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
calcul varsta de pensionare definitiva
Scris de: Fira la data: 06/13/2016 9:43am
Gen:M
Data nasterii:14.03.1959
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Va rog sa imi spuneti care este data la care se poate intra la pensie definitiva si cum se calculeaza stagiul total de cotizare in urmatorul caz (stagii de cotizare in 3 locuri):
In Romania:
1.Stagiu in sistemul public 15 ani 10 luni si 10 zile, din care 1 an 5 luni si 13 zile in gr.I (Legea 3/1977)
2.In sistemul militar (inainte de 2001) 7 ani 9 luni si 15 zile, din care Scoala militara 1 an 11 luni si 8 zile, si in conditii speciale de munca ( ord.198/1980, anexa 2 cpt.II pct 1 la HG 1294/2001) 5 ani, 10 luni si 7 zile.
3. In Italia 3 ani 6 luni si 7 zile, cu forme legale.
4.Din august 2015 pensionar de invaliditate.
5.Locuiesc in zona defavorizata de peste 30 ani( beneficiez de reducerea varsei de pensionare)?
Avand in vedeere cele mai sus prezentate, va rog sa-mi calculati stagiul total de cotizare si data iesirii la pensie de limita de varsta, daca se iau in calcul, reduceri de stagii de cotizare si apliarea perioadelor suplimentare de cotizare, conform legislatiei in vigoare. Va multumesc anticipat.
Re: calcul varsta de pensionare definitiva
Scris de: la pensie la data: 06/28/2016 2:09am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 14 martie 2024 la varsta standard de pensionare de 65 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Stagiul dv in grupa I a fost echivalate cu grupa “conditii speciale”
Pentru stagiul de 5 ani conditii speciale (fara perioada lucrata in gr I) aveti dreptul la un stagiu aferent grupelor de munca de 2 ani si 6 luni care se adauga la stagiul de cotizare impreuna cu stagiul de cotizare asimilat pentru perioada de pensie de invaliditate si realizati un stagiu total de 27 ani si 1 luna. In aceasta privinta trebuie sa va precizam ca dupa interpretarea noastra a legilor pensiilor inainte de aprilie nu am inclus perioada lucrata in gr I in acest calcul si va sfatuim sa verificati pe decizia de pensionare de invaliditate daca stagiul acordat pentru grupele de munca este corect.
Pentru stagiul de 7 ani ani lucrat in gr I asimilat cu conditii speciale si conditii speciale aveti dreptul la reducerea varstei de pensionare cu pana la 3 ani si 6 luni daca va completati stagiul de cotizare si realizati stagiul complet de cotizare.
La stagiul dv de cotizare se ia in calcul si perioada lucrata in Italia si astfel realizati un stagiu de cotizare total de 30 ani si 7 luni si astfel va mai lipsesc 4 ani si 5 luni care pot fi completati daca beneficiati in continuare de pensie de invaliditate o perioada similara.
Scris de: Fira la data: 07/03/2016 6:06am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Stagiul din Italia se ia in considerare la calculul pensiei de invaliditate?
Scris de: la pensie la data: 07/05/2016 1:18am
Gen:
Stagiile lucrate in strainatate (in UE) se iau in calculul vechimii (stagiului de cotizare) la toate tipurile de pensii daca faceti dovada acestor stagii dar nu se iau in calculul punctajului pensiei.
In cazul pensiei de invaliditate este dezavantajos sa se ia in calcul stagiul lucrat in strainatate, in cazul cand in tara nu se realizeaza stagiul complet de cotizare, deoarece se diminuiaza stagiul potential acordat si indirect se diminuaiaza pensia.
Scris de: Fira la data: 07/07/2016 2:25am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:In decizia de pensionare (penstie de gr.II)a fost trecut doar stagiul de cotizare din Romania, fara de cei 3 ani si 7 luni din Italia,(27 ani nu 30) iar stagiu potential nu a fost acordat deloc.Ptr.perioada din Italia, sunt acte oficiale din statul membru.Va trebui sa solicitam revizuirea dosarului?
Scris de: la pensie la data: 07/08/2016 2:14am
Din informatiile date nu rezulta clar daca ati depus la dosar acte doveditoare privind stagiul de cotizare din Italia. Pentru acest stagiu este prevazut un act oficial. Pentru a afla tipul acestui act adresati-va Casei de pensii de care apartineti sau vizionati site-ul Casei Nationale de Pensii din Romania la adresa :
https://www.cnpp.ro/relatii-internationale
facand click pe paginile care va intereseaza.
Daca decizia de pensionare este acordata pentru gradul II de invaliditate si la data pensionarii ati avut stagiul de cotizare recunoscut de 27 ani trebuia sa vi se acorde stagiu potential egal cu diferenta intre stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul de cotizare realizat.
Daca nu vi s-a acordat stagiu potential cereti mai intai explicatii la Casa de pensii de care apartineti si daca explicatia nu este satisfacatoare depuneti la registratura Casei de pensii de care apartineti o contestatie catre Comisia Centrala de Contestatii.
Scris de: serban dumitru la data: 03/05/2017 9:51am
Fira :
Gen:M
Data nasterii:14.03.1959
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Va rog sa imi spuneti care este data la care se poate intra la pensie definitiva si cum se calculeaza stagiul total de cotizare in urmatorul caz (stagii de cotizare in 3 locuri):
In Romania:
1.Stagiu in sistemul public 15 ani 10 luni si 10 zile, din care 1 an 5 luni si 13 zile in gr.I (Legea 3/1977)
2.In sistemul militar (inainte de 2001) 7 ani 9 luni si 15 zile, din care Scoala militara 1 an 11 luni si 8 zile, si in conditii speciale de munca ( ord.198/1980, anexa 2 cpt.II pct 1 la HG 1294/2001) 5 ani, 10 luni si 7 zile.
3. In Italia 3 ani 6 luni si 7 zile, cu forme legale.
4.Din august 2015 pensionar de invaliditate.
5.Locuiesc in zona defavorizata de peste 30 ani( beneficiez de reducerea varsei de pensionare)?
Avand in vedeere cele mai sus prezentate, va rog sa-mi calculati stagiul total de cotizare si data iesirii la pensie de limita de varsta, daca se iau in calcul, reduceri de stagii de cotizare si apliarea perioadelor suplimentare de cotizare, conform legislatiei in vigoare. Va multumesc anticipat.
Scris de: la pensie la data: 03/06/2017 6:26am
Cei care au lucrat in sectorul public si cel militar, primesc doua pensii diferite calculate in functie de prevederile legii 263/2010 in sectorul public si ale legii 223/2015 in sectorul militar.
In sectorul public aveti urmatoarele drepturi :
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 14 martie 2024 la varsta standard de pensionare de 65 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Stagiul dv in grupa I a fost echivalate cu grupa “conditii speciale”
Pentru stagiul de 5 ani conditii speciale (fara perioada lucrata in gr I) aveti dreptul la un stagiu aferent grupelor de munca de 2 ani si 6 luni care se adauga la stagiul de cotizare impreuna cu stagiile de cotizare asimilate pentru perioada de pensie de invaliditate si scoala militara si realizati un stagiu total de 27 ani si 9 luna. In aceasta privinta trebuie sa va precizam ca dupa interpretarea noastra a legilor pensiilor inainte de aprilie nu am inclus perioada lucrata in gr I in acest calcul si va sfatuim sa verificati pe decizia de pensionare de invaliditate daca stagiul acordat pentru grupele de munca este corect.
Pentru stagiul de 7 ani ani lucrat in gr I asimilat cu conditii speciale si conditii speciale aveti dreptul la reducerea varstei de pensionare cu pana la 3 ani si 6 luni daca va completati stagiul de cotizare si realizati stagiul complet de cotizare.
La stagiul dv de cotizare se ia in calcul si perioada lucrata in Italia si astfel realizati un stagiu de cotizare total de 31 ani si 3 luni si astfel va mai lipsesc 3 ani si 9 luni care pot fi completati daca beneficiati in continuare de pensie de invaliditate o perioada similara.
In sectorul militar conform legii pensiilor 223/2015 si a datei de nastere aveti dreptul sa va pensionati imediat cu pensie de serviciu pentru limita de varsta.
In sectorul militar conform legii pensiilor 223/2015 si a datei de nastere aveti dreptul sa va pensionati imediat cu pensie de serviciu pentru limita de varsta.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1