Subiect "Somajul si Ajt.somaj este luat in calcul pentru calculul punctajului?" Deschis de felicia vasilica la data: 06/23/2016 8:42am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Somajul si Ajt.somaj este luat in calcul pentru calculul punctajului?
Scris de: felicia vasilica la data: 06/23/2016 8:42am
Gen:f
Data nasterii:16 08 1954
Stagiul de cotizare:38 ani
Alte date:
Intrebare:Somajul si ajutorul de somaj primit in perioada:01.01.1999 si panala 27.09.1999 se iau in calcul pentru stabilirea punctajului pensiei?
Va rog foarte mult raspundeti-mi,deoarece am facut Contestatie si am solicitat recalcularea pensiei ptr. limita de varsta. M-ar ajuta mult sa stiu clar acest lucru, intru-cat nu am inteles bine -art.296^6 alin.(7)legea 571/2003, iar cei de la Casa, intrebandu-i: de ce nu au trecut somajul si ajut.de somaj la calcului pensiei? Mi-au raspuns ca nu permite programul, deoarece inaintea datei de 1 aprl.2001 aceste luni au fost considerate doar luni de vechime si atat.Ori, am citit pe forum ca: O data ce s-a platit contributia de asig sociale(CAS)sumele ce reprezinta somajul si ajutorul de somaj sunt luate in calculul ptr.punctajul pensiei.Va multumesc foarte mult!
Re: Somajul si Ajt.somaj este luat in calcul pentru calculul punctajului?
Scris de: la pensie la data: 06/30/2016 9:39am
Regretam ca din motive obiective nu am putut sa va raspundem promt.
Credem ca abordarea dv este gresita.
Obligativitatea platii contributiilor de asigurare sociala este prevazuta in diferite acte normative in functie de perioada calendaristica.
Legea 571/2003 (codul fiscal) a fost aplicata in perioada 01 ianuarie 2004 - 31 decembrie 2015 deci fara legatura cu perioada care va intereseaza. In plus cosideram ca este explicabil sa nu intelegeti prevederile art 296^6 alin.(7) din aceasta lege deoarece acesta se refera la contributia de asigurari sociale de sanatate. Plata contributiilor pentru asigurarile sociale pentru indemnizatia de somaj este stabilita la art 296^3 f 1.
Din pacate noi nu va putem da o solutie clara privind argumentarea legala a contestatiei desi suntem de acord cu contestatia dv deoarece :
Legea care reglementa plata indemnizatiilor de somaj in momentul cand ati beneficiat dv de somaj era legea 1/1991 care la art 15 prevede ca perioada cat se primeste ajutor de somaj constitue vechime in munca iar la art 19 alin (2) prevedea ca indemnizatiile de somaj sunt neimpozabile.
Aceasta lege a fost abrogata si inlocuita de catre legea 76/2002 care a introdus plata contributiilor pentru asigurari sociale pentru indemnizatiile de somaj.
Faptul ca pana in martie 2002 cand a intrat in vigoare legea 76/2002 nu s-au platit contributii pentru asigurari sociale nu a produs efecte la calculul pensiilor in perioada aprilie 2001 - decembrie 2010 deoarece art 78^1 alin (1) din legea 19/2000 prevedea ca la calculul punctajului pensiei pe perioada somajului sa se ia in calcul drepturile banesti primite fara a le conditiona de plata contributiei pentru asigurari sociale.
Problema a aparut dupa ianuarie 2011 deoarece prin art 98 alin (2) din legea 263/2010 s-a precizat ca la determinarea punctajului lunar pe perioada somajului se iau ”in considerare drepturile banesti lunare acordate care au constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale” fara a face precizari suplimentare pentru cei care au beneficiat de somaj inainte de martie 2002.
In concluzie va sfatuim sa va adresati unui avocat specializat in legislatia muncii pentru gasirea unei argumentari .
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1