Subiect "pensie anticipata" Deschis de Soare Cosmin la data: 07/22/2016 1:32am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie anticipata
Scris de: Soare Cosmin la data: 07/22/2016 1:32am
Gen:M
Data nasterii:Martie 1954
Stagiul de cotizare:1974-1990
Alte date:
Intrebare:Am plecat din tara in 1990 in SUA unde am lucrat 26 de ani. Am inteles ca ma pot pensiona anticipat la 62 de ani daca anii cumulati sunt minimum 35. Va rog sa-mi spuneti cum dovedesc acest lucru si daca cumularea afecteaza pensia mea din SUA. Va multumesc.
Re: pensie anticipata
Scris de: la pensie la data: 07/22/2016 12:31pm
Cei care au lucrat in Romania si in alta tara beneficiaza de cumularea stagiilor de cotizare lucrate in cele doua tari (numai ca vechime) pentru realizarea stagiului de cotizare necesar deschiderii dreptului la pensie, numai daca Romania are incheiat acord bilateral in domeniul asigurarilor sociale cu acea tara.
Deoarece Romania nu are incheiat acord bilateral in domeniul asigurarilor sociale cu SUA nu beneficiati de cumularea celor doua stagii si deci nu va puteti pensiona cu pensie anticipata inainte de varsta de 65 ani,
In aceste conditii in Romania conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in luna martie 2019 la varsta standard de pensionare de 65 ani daca aveti lucrat in Romania stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Pensia din Romania nu va afecteaza in nici un fel pensia din SUA.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1