Subiect "Pregatire Dosar de pensionare" Deschis de Mihai M la data: 07/29/2016 5:46am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pregatire Dosar de pensionare
Scris de: Mihai M la data: 07/29/2016 5:46am
Buna ziua
In vederea pregatirii dosarului de pensie, va solicit ajutorul, ca si consultant, in urmatoarea speta.
Am terminat facultatea in 1980 si mi-am inceput in acelasi an activitatea.
In intervalul 1985 - 1998 am activat ca si ofiter activ al armatei romane.
Din 1998 pana in prezent lucrez in mediul privat.
Pentru ca perioada in care am activat ca si ofiter activ nu este trecuta in cartea de munca, si pentru ca intentionez sa solicit unitatii militare la care am activat, date pentru dosarul de pensie, va rog sa-mi confirmati ca acestea sunt datele, pe care ar trebui sa le solicit pentru perioada sus-mentionata (daca mai sunt si altele va rog sa-mi spuneti)
-adeverinta cu veniturile realizate ca solda
-mentionarea explicita daca aceste venituri sunt brute sau nete (ca sa fie ca-n textul legii, sa fie oferite ca venituri nete pana in 1991 si brute ulterior)
-mentionarea explicita daca am beneficiat de spor de vechime, cu mentionarea pentru ce perioada sau de cand
-mentionarea explicita daca am contribuit la Fondul special pentru pensie suplimentara de 2,3,4 sau 5%
-mentionarea explicita daca am beneficiat de alte sporuri,care sunt acelea, in ce suma si pe ce perioada.

Va multumesc anticipat
Cu respect
Mihai
Re: Pregatire Dosar de pensionare
Scris de: la pensie la data: 08/01/2016 3:42am
Raspunsul la intrebarea dv este complex si este posibil sa contina si unele erori deoarece atentia noastra a fost indreptata spre sectorul public de pensii iar pensiile militare au facut parte di sistemul public de pensii numai in perioada 2010 - 2015.
Dupa cat cunoastem noi conform art 19 din legea actuala a pensiilor militare 223/2015 dv avand peste 10 ani lucrati in sectorul militar aveti dreptul la pensie de serviciu din domeniul militar la implinirea varstei standard de pensionare conform acestei legi. Din pacate nu va putem determina aceasta varsta deoarece nu ati dat data de nastere.
In aceste conditii veti primi doua pensii, una din sectorul militar si una din sectorul public
Deasemeni si in sectorul public aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta la varsta standard de pensionare determinata conform legii 263/2010 legea pensiilor din domeniul public. Din pacate nici pe aceasta nu o putem determina din aceiasi cauza, dar presupunem a fi de 65 ani.
In conditiile de mai sus se recunosc stagiile de cotizare din sistemul militar la cel public (numai ca vechime) si reciproc in vederea deschiderii dreptului la pensie.
Pentru a verifica daca cele spuse de noi sunt corecte cereti informatii atat la Casa de pensii teritoriala din sectorul public cat si la cea sectoriala din sectorul militar.
Daca cele spuse de noi sunt corecte pentru dosarul de pensie din sectorul public aveti nevoie de la unitatea militara in care ati lucrat numai de o adeverinta cu stagiul lucrat si daca acest stagiu a fost incadrat in una din grupele de munca fara a se mai specifica veniturile realizate in sectorul militar.
Scris de: MihaiM la data: 08/01/2016 8:14am
In primul rand va mnultumesc pentru raspuns
In al doilea rand va raspund la intrebare; sunt nascut in dec. 1956 iar pentru perioada ca si militar beneficiez de grupa I-a.

Va multumesc antcipat

Cu respect

Mihai M
Scris de: la pensie la data: 08/02/2016 9:00am
In aceste conditii aveti urmatoarele drepturi la pensie
In sectorul militar
Conform legii actuale a pensiilor militare 223/2015 aveati dreptul la pensie de serviciu din domeniul militar de la implinirea varstei standard de pensionare de 55 ani si si 3 luni
In sectorul public
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in luna decembrie 2021 la varsta standard de pensionare de 65 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Nu ati precizat perioada in ani intregi lucrati in grupa I de munca dar si in cazul in care aveti un stagiu de cotizare de 12 ani in gr I de munca aveti dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 6 ani si va puteti pensiona imediat cu pensie pentru limita de varsta.
Scris de: Mihai M la data: 08/03/2016 3:16am
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri.

La o o singura intrebare va mai rog sa-mi raspundeti: pentru pensia civila, suma punctelor anuale acumulate pentru perioada civila la cat se imparte, la 35 sau la (35 - numarul de ani din perioada militara) ?

Cu respect

Mihai M
Scris de: la pensie la data: 08/04/2016 1:12am
In sectorul public punctajul mediu al pensiei se calculeaza cu stagiul complet de cotizare din acest sector adica 35 ani.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1