Subiect "pensie limita de varsta" Deschis de GRUNCA MARIAN la data: 08/20/2016 5:35am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie limita de varsta
Scris de: GRUNCA MARIAN la data: 08/20/2016 5:35am
Gen:Masculin
Data nasterii:12.06.1951
Stagiul de cotizare:45 ani si 6 luna + 2 ani si 1 luna stagiul militar .
Alte date:
Intrebare:Conform Legii 263 / 2010 stagiul complet de cotizare este de 35 ani .
- Ce se intampla cu anii lucrati peste stagiul de cotizare de 35 ani, in cazul meu 10 ani si 6 luni, lucrati efectiv si platit CAS lunar conform legii ? Ce prevede Legea 263 / 2010 in astfel de cazuri. Ce bonificatie primesc pentru aceasta perioada?

Va multumesc anitcipat .
Cu stima,
Marian Grunca
Re: pensie limita de varsta
Scris de: la pensie la data: 08/22/2016 6:53am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta din data de 12 iunie 2016 la varsta standard de pensionare de 65 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Faptul ca ati lucrat cu mai mult de 10 ani peste stagiul complet de cotizare va aduce avantaj la calculul punctajului mediu al pensiei pentruca se calculeaza suma punctajelor anuale pe toata perioada lucrata (45 ani si 6 luni) plus stagiul de cotizare asimilat pentru stagiul militar care se imparte la stagiul complet de cotizare de 35 ani (nu la 47 ani si 7 luni).
Scris de: Marian GRUNCA la data: 08/23/2016 9:58am
Gen : Masculin
Data nasterii:12.06.1951
Stagiul de cotizare: 45 ani si 6 luna + 2 ani si 1 luna stagiul militar;

Alte date: modul de determinare al pensie suplimentare pentru angajatii care au contribuit la Fondul pentru pensia suplimentara cu 2 % , 3 % si respective 5 % .

Va fac cunoscut, ca in perioada Septembrie 1966 – 1 Iulie 2016 am lucrat efectiv , cu exceptia stagiului militar ( Octombrie 1970 – Noiembrie 1972 ) , platind lunar CAS , respectiv, am contribuit la constituirea Fondului pentru pensie suplimentara cu 2 % ; 3 % si respective 5 % .
In conditiile stipulate in art.168 din Legea 263 din 2010 este mentionat : “ beneficiaza de o crestere a punctajului , determinat prin aplicarea urmatoarelor procente la punctajul lunar realizat in acesta perioada , pentru perioadele mentionate la punctele : a) ; b) ; c) ; d); e) ; f); g) ; h) si j) ale articolului 168.

Va rog , sa aveti amabilitatea si sa-mi raspundeti in scris la urmatoarele intrebari :
Intrebare:
1) – Procedura / formula , modalitatea prin care se determina pensia suplimentara pentru asiguratii care au contribuit la Fondul cu 2 % , 3 % si respective 5 % ? Concret , in cazul meu cum pot determina punctajul lunar realizat pentru pensia suplimentara cuvenita , pentru perioada lucrata 1966 – 2016 , cat am contribuit la Fond cu 2 % , 3 % si respective 5 % ?

2) Modalitatea de cum se aplica , concret , cum pot beneficia de cresterea punctajului lunar realizat pentru pensie suplimentara , prin aplicarea procentelor mentionate la : a) ; b) ; c) ; d); e) ; f); g) ; h) si j) ale articolului 168.?

Va multumesc anticipat pentru sprijin si va raman profund recunoscator.
Cu stima ,
M.GRUNCA
Scris de: la pensie la data: 08/24/2016 3:41am
Contributia la pensie suplimentara cu 2%, 3% respectiv 5% s-a facut inte ianuarie 1967 si matie 2001.
Procedura de calcul a acestui punctaj suplimentar se face :
- se calculeaza punctajele lunare impartind salariile lunare realizate de dv la salariile medii pe economie.
- se calculeaza punctajele suplimentare lunare pe aceasta perioada aplicand procentele indicate la art 168 alin (1) din legea pensiilor 263/2010 la punctajele lunare realizate
-se calculeaza punctajele anuale suplimentare impartind la 12 suma punctajelor suplimentare lunare realizate in un an calendaristic.
Pentru un calcul al acestor punctaje puteti sa va calculati punctajele totale ale pensiei cu ajutorul programului de calcul de pe site-ul nostru dupa care va vom ajuta sa va extrageti aceste punctaje suplimentare pentru contributia la pensie suplimentara.
Pentru o utilizare corecta a programului cititi indrumarile date de noi pe site si cu multa atentie cele de la paginile de la adresele :
http://www.lapensie.com/forum/baza-de-calcul-a-punctajului-pensiei.php
http://www.lapensie.com/forum/spor-de-vechime.php
Deasemeni este util sa cititi si indrumarile date de noi pe pagina principala dupa titlul
” Logati-va pentru calcul pensie”
Dupa intrarea in program la prima pagina completati datele personale ignorand casetele cu punctaje suplimentare dupa care apasati pe butonul ”Continua”
Astfel intrati in paginile anuale de date unde lunar selectati codul ”L” si introduceti salariile tarifare lunare din carnetul de munca.
Scris de: Marian GRUNCA la data: 08/25/2016 2:03am
Gen:Masculin
Data nasterii : 12.06.1951
Stagiul de cotizare:45 ani si 6 luni + 2 ani si 1 luna stagiul militar ;
Intrebare:mod de calcul pensie suplimentara pentru 2% ,3% si 5 %

Buna ziua ,
Va multumesc pentru raspunsurile anerioare.
Cu permisiunea dvs. revin la intrebarea anterioara si anume :

Cum se calculeaza pensia suplimentara?(cunoastem ca pensia suplimentara s-a platit pana la data de 01.04.2001la salariul de baza lunar din carnetul de munca, in procent de 2,3,5%)

Exemplu: la un salariu de baza lunar de 1102 in octombrie 1973. Salariu mediu de baza - 1563.

Va rog sa-mi calculati procentul de pensie suplimentara care mi se acorda.

Va multumesc.
Scris de: la pensie la data: 08/25/2016 10:03am
In cazul prezentat de dv in luna octombrie 1973 calculul se face astfel :
- Se calculeaza punctajul lunar impartind salariu realizat la salariul mediu pe economie
Ex 1102/1563 = 0,70505 puncte
- se calculeaza punctajul suplmentar pentru contributia la pensie suplimentara inmultind cu 13 % (0,13) punctajul lunar realizat, conform prevederilor art 168 alin (1) litera b)
Ex 0,70505X0,13=0,09166 puncte
- se calculeaza influenta punctajului suplimentar lunar la punctajul mediu anual impartind la 12 punctajul suplimentar de mai sus
Ex 0,09166/12=0,00764 puncte
Acest punctaj se cumuleaza la punctajul total realizat
Daca se lucreaza mai multe luni in acelasi an se cumuleaza punctajele suplimentare pentru toate lunile lucrate dupa care se imparte cu 12.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1