Subiect "pensie comunitara" Deschis de mihai talpau la data: 08/25/2016 8:19am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie comunitara
Scris de: mihai talpau la data: 08/25/2016 8:19am
Gen: M
Data nasterii: 21.10.1954
Stagiul de cotizare:33ani si 6luni(5ani si 8luni spor gr.2)
Alte date: 5ani in strainatate,unde inca lucrez
Intrebare:Am fost la CJP Neamt sa depun dosarul si mi s-a spus ca am conditii,dar trebuie sa-l depun acolo unde am resedinta in momentul de fata.Intrebarea este: imi va fi afectata pensia din strainatate(aici 66 ani), daca fac acest cumul de vechimi? Ce formulare trebuie sa completez si unde sa depun dosarul? Multumesc mult!
Re: pensie comunitara
Scris de: la pensie la data: 08/26/2016 2:57am
Cei care au lucrat in strainatate in o tara cu care Romania are incheiat acord bilateral de asistenta sociala (Romania are incheiate astfel de acorduri cu toate tarile din Uniunea Europeana) primesc o pensie comunitara.
Pensia comunitara este compusa din doua componente calculate conform legislatiei fiecarei tari din UE si aceste componente pot fi transmise la domiciliul pensionarului.
Se iau in considerare stagiile de cotizare din cealalta tara numai din punct de vedere al stagiului de cotizare (vechimii), daca este necesar pentru deschiderea dreptului la pensie, fara a afecta modul de calcul al pensiei din strainatate.
In Romania aveti urmatoarele drepuri la pensie
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 21 octombrie 2019 la varsta standard de pensionare de 65 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
In prezent aveti dretul la pensie anticipata partiala, diminuata daca faceti dovada stagiului lucrat in strainatate.
Credem ca sporul de stagiu pentru grupa II este calculat gresit deoarece el trebuie sa fie multiplu de 3 luni.
Daca aveti domiciliu stabil in Romania dosarul de pensie se depune la Casa Judeteana de Pensii de care apartine domiciliul dv.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1