Subiect "oprire pensie de urmas" Deschis de maria la data: 09/21/2016 8:22am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
oprire pensie de urmas
Scris de: maria la data: 09/21/2016 8:22am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:buna ziua,am nevoie de un sfat de la dvs, acum doua zile am primit prin posta decizia de oprire a pensiei de urmas ca urmare a depasirii plafonului maxim accepat al cumularii cu salariul. Acum 6 ani cand am inceput munca, eram pesnionata la limita de varsta, am fost la casa judeteana iflov de pensii , unde am intrebat daca pot muncii in continuare daca optez pt cea de urmas dupa sot si ei mi-au spus ca nu I nici o problema, cat timp nu vin eu sa mi adaug vechimea la cartea de munca,ca nu verifica nimeni, imi pare rau ca nu mai tin minte numele acelei personae, poate nu rau intentionata, poate asa era atunci. Sa scurtez povestea...am optat pt cea de urmas, acum o luna mi-a oprit pensia, abuzuv , zic eu, pt ca intai trebuia sa mi vina decizia prin posta, care a sosit abia acum doua zile, in ea, casa de pensii, vrea recuperararea intregii sume din pensia de urmas, pe ultimii trei ani, conform legii, o suma cam mare pt mine,22.000, am dreptul la contestatie in 30 zile....intrebarea mea este, suma datorata nu este cea care ramane din diferenta valorii pensiei de urmas si cea de varsta? pt ca eu eram si pensionata la limita de varsta.....nu este normal asa? cum vor opri ei suma datorata? pt ca eu vreau sa muncesc in continuare, am depus deja o cerere de revenire la pensia de varsta...cum ma sfatuti sa procedez? va multumesc
Re: oprire pensie de urmas
Scris de: la pensie la data: 09/22/2016 4:52am
Cu regret trebuie sa constatam ca deciziile Casei de Pensii au fost luate conform prevederilor legale si singura vina a acesteia este ca trebuiau luate imediat ce s-au incalcat prevederile legale cand suma care trebuia restituita era mai mica.
Prevederile legale care trebuiau sa vi se comunice de functionara de la ghiseul Casei de pensii erau urmatoarele :
Dv aveati dreptul sa optati intre propria pensie si cea de urmas
Sa aveti in vedere pe langa valoarea celor doua pensii si de faptul ca in cazul propriei pensii pentru limita de varsta aveati dreptul sa lucrati cu contract de munca si sa realizati un salariu oricat de mare iar in cazul pensiei de urmas aveati dreptul sa obtineti venituri (dar nu prin contract de munca) care nu trebuiau sa depaseasca 35 % din salariul mediu brut pe economie luat in calcul la fundamentarea bugetului asigurarilor de stat.
Faptul ca v-a precizat ”ca nu verifica nimeni” trebuia sa va dea de gandit ca nu poate fi adevarat pe o asa de mare perioada de timp. Verificarea este foarte simpla prin faptul ca CAS-ul platit lunar era transmis la casa de pensii si ordonat in arhiva dupa codul numeric personal in aceiasi arhiva in care figurati cu pensie de urmas.
Este adevarat ca o resposabilitate morala poarta si functionara de la Casa de pensii dar responsabilitatea financiara cade asupra dv.
Faptul pensia a fost suspendata inainte de a se comunica decizia este conforma cu prevederile art 114 alin (1) litera h din legea pensiilor 263/2010 care prevede ” plata pensiei se suspenda incepand cu lunau rmatoare celei in care a intervenit .... cauza”. In cazul dv in care s-a constatat cauza.
In ceiace priveste valoarea calculata ea se calculeaza inmultind numarul de luni (in cazul dv numai 36 pentruca pentru restul s-a prescris) cu valoarea dreptului necuvenit care in cazul dv este pensia de urmas.
De asemeni regretam ca nu va putem da un sfat in privinta pasilor de urmat pentru a castiga. Va sfatuim sa va adresati si unui avocat si sa faceti contestatie insa dupa parerea noastra sansele de castig sunt minime.
Scris de: Maria la data: 09/23/2016 2:41am
la pensie :
Cu regret trebuie sa constatam ca deciziile Casei de Pensii au fost luate conform prevederilor legale si singura vina a acesteia este ca trebuiau luate imediat ce s-au incalcat prevederile legale cand suma care trebuia restituita era mai mica.
Prevederile legale care trebuiau sa vi se comunice de functionara de la ghiseul Casei de pensii erau urmatoarele :
Dv aveati dreptul sa optati intre propria pensie si cea de urmas
Sa aveti in vedere pe langa valoarea celor doua pensii si de faptul ca in cazul propriei pensii pentru limita de varsta aveati dreptul sa lucrati cu contract de munca si sa realizati un salariu oricat de mare iar in cazul pensiei de urmas aveati dreptul sa obtineti venituri (dar nu prin contract de munca) care nu trebuiau sa depaseasca 35 % din salariul mediu brut pe economie luat in calcul la fundamentarea bugetului asigurarilor de stat.
Faptul ca v-a precizat ”ca nu verifica nimeni” trebuia sa va dea de gandit ca nu poate fi adevarat pe o asa de mare perioada de timp. Verificarea este foarte simpla prin faptul ca CAS-ul platit lunar era transmis la casa de pensii si ordonat in arhiva dupa codul numeric personal in aceiasi arhiva in care figurati cu pensie de urmas.
Este adevarat ca o resposabilitate morala poarta si functionara de la Casa de pensii dar responsabilitatea financiara cade asupra dv.
Faptul pensia a fost suspendata inainte de a se comunica decizia este conforma cu prevederile art 114 alin (1) litera h din legea pensiilor 263/2010 care prevede ” plata pensiei se suspenda incepand cu lunau rmatoare celei in care a intervenit .... cauza”. In cazul dv in care s-a constatat cauza.
In ceiace priveste valoarea calculata ea se calculeaza inmultind numarul de luni (in cazul dv numai 36 pentruca pentru restul s-a prescris) cu valoarea dreptului necuvenit care in cazul dv este pensia de urmas.
De asemeni regretam ca nu va putem da un sfat in privinta pasilor de urmat pentru a castiga. Va sfatuim sa va adresati si unui avocat si sa faceti contestatie insa dupa parerea noastra sansele de castig sunt minime.

Multumesc pt raspuns, ce nu inteleg eu, ce se intampla cu pensia de varsta pe acesti 3 ani, ea nu are nici o valoare? Nu sunt obligati sa mi-o dea? Pot sa fac ceva in sensul?
Scris de: la pensie la data: 09/23/2016 3:26am
Pensia pentru limita de varsta nu se mai ia in calcul pentruca ati renuntat la ea prin optarea pentru pensia de urmas pe care la randul ei ati pierdut-o fiind gresit sfatuita.
Noi nu vedem nicio posibilitate sa primiti din urma pensia pentru limita de varsta ci numai de la data in care ati depus cerere sa reveniti la ea.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1