Subiect "Intrebare ?" Deschis de Mardare Dorel la data: 09/22/2016 1:48pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Intrebare ?
Scris de: Mardare Dorel la data: 09/22/2016 1:48pm
Gen:M
Data nasterii:15.12.1969
Stagiul de cotizare:data angajarii 01.08.1988
Alte date:stagiul militar 1,4 luni (oct 1988-ian 1990)
Intrebare:La 11.02.1991 angajat ca subofiter.Dupa calculele mele la 15.11 .2016 fac 24 ani in conditii speciale si alte conditii ,deoarece am avut o perioada de 1,8 ani de concediu fara plata .Din cei 24 ani, am 6 ani in misiuni externe in rest , normal in conditii speciale. Cand pot iesi la pensie ?Mentionez ca in toti acesti ani am cotizat la sistemul de pensii.
Re: Intrebare ?
Scris de: la pensie la data: 09/23/2016 3:17am
Conform legii pensiilor 223/2015 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie de serviciu pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 15 noiembrie 2029 la varsta standard de pensionare de 59 ani si 11 luni.
Pentru stagiul de 24 ani lucrat in conditii speciale si alte conditii beneficiati de reducerea varstei de pensionare 12 ani si va puteti pensiona cu pensie de serviciu pentru limita de varsta la varsta de 47 ani si 11 luni adica in 15 noiembrie 2017 daca atunci sunteti cadru militar.
Daca ati lucrat o perioada in sectorul public aceasta perioada nu se ia in calculul pensiei de serviciu pentru limita de varsta din sectorul militar ci veti primi o pensie pentru limita de varsta, separata din sectorul public, cu reducerea varstei de pensionare pentru stagiile de cotizare in grupele de munca la varsta de 53 ani adica in 15 decembrie 2022
Scris de: Mardare Dorel la data: 09/23/2016 6:31am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Din cei 24 ani am 6 in zone de conflict (razboi,atentate,bombardamente....etc).Cum se calculeaza acestia conform 1294/2001 ???
Scris de: la pensie la data: 09/23/2016 8:28am
HG 1294/2001 cu modificarile ulterioare nu stabileste o grupa de munca superioara grupei „Alte conditii de munca”.
Legea pensiilor 223/2015 din sectorul militar de pensii acorda reducerea cu 6 luni a varstei de pensionare pentru un stagiu de un an lucrat in conditii speciale sau alte conditii de munca, pentru stagii de cotizare in grupele de munca de minim 2 ani.
Deci pentru stagiile dv de munca de 24 ani lucrate in conditii speciale sau alte conditii de munca nu beneficiati de o reducere a varstei de pensionare mai mare de 12 ani.
Va precizam ca site-ul nostru este axat pe sectorul public de pensii si v-am raspuns unei intrebari din sectorul militar de pensii din bunavointa iar daca dv considerati ca raspunsul nostru este gresit adresati-va Casei sectoriale de pensii de care apartineti.
Scris de: Mardare Dorel la data: 09/23/2016 9:14am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Scuze !Multumesc de raspuns .Problema mea era art 24 din 223/2015.
Scris de: la pensie la data: 09/26/2016 4:43am
Nu trebuie sa va cereti scuze pentruca nu ati gresit cu nimic. Precizarile privind domeniul de activitate al site-ului nostru au fost facute in ideia ca in alte sectoare de pensionare decat cel public cunoastem mai puti legislatia si este posibil sa gresim.
In ceiace priveste art 24 din legea pensiilor 223/2015 aceasta se refera la vechimea suplimentara aferenta stagiilor de cotizare lucrate in grupele de munca. Conform acestui articol pentru stagiile de cotizare de 18 ani in conditii speciale si 6 ani in alte conditii beneficiati de o vechime suplimentara aferenta grupelor de munca de 15 ani dar aceasta nu afecteaza reducerea varstei de pensionare.
Reducerea varstei de pensionare se calculeaza cu ajutorul tabelulului de la art 21 alin (1) litera b) din legea 223/2015 in care atat pentru stagiile lucrate in conditii speciale cat si pentru cele lucrate in alte conditii se acorda o reducere de 6 luni pentru un an intreg lucrat in aceste conditii.
Astfel dv pentru un stagiu de cotizare de 24 ani lucrat in conditii speciale sau alte conditii beneficiati de o reducere a varstei de pensionare de 12 ani.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1