Subiect "7 luni lipsa din vechime" Deschis de Teodoreanu Lucia la data: 09/29/2016 8:07am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
7 luni lipsa din vechime
Scris de: Teodoreanu Lucia la data: 09/29/2016 8:07am
Gen:F
Data nasterii:31.07.1957
Stagiul de cotizare:39 ani
Alte date:
Intrebare:De la casa de pensii mi s-a comunicat ca nu-mi pot aproba pensie anticipata fara penalizare pentru ca n-as avea decat 8 ani si 5 luni vechime peste perioada maxima de cotizare. Nu-mi pot comunica care sunt lunile lipsa decat daca solicit pensie anticipata cu penalizare Singurele intreruperi au fost perioada concediului de maternitate de 120 zile in 1980/1981 si un concediu medical de o luna in 2015. Concediu de maternitate este considerat vechime in munca si in cazul pensiei anticipate? Sau legea se aplica numai dupa 2015? Cum as putea sa procedez pentru a afla care sunt cele 7 luni care imi lipsesc din scripte? Ce ma sfatuiti sa fac? Va multumesc anticipat.
Re: 7 luni lipsa din vechime
Scris de: la pensie la data: 09/29/2016 11:17am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 31 mai 2018 la varsta standard de pensionare de 60 ani si 10 luni, stagiul complet de cotizare de 30 ani si 10 luni si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Pentru a beneficia de pensie anticipata, nediminuata trebuie sa aveti stagiul de cotizare mai mare cu 8 ani peste stagiul complet de cotizare de 30 ani si 10 luni adica 38 ani si 10 luni.
Perioadele de concediu pentru incapacitate temporara de munca sunt asimilate stagiului de cotizare indiferent de cauza care le-a produs si sunt luate in calculul stagiului de cotizare pentru pensiile anticipata partiala si anticipata daca acestea au fost inainte de 01 ianuarie 2005 iar dupa aceasta data se iau in calcul numai daca au fost din cauza accidentelor de munca sau a bolilor profesionale.
Pentru a va calcula stagiul de cotizare adresati-va unui functionar de la compartimentul personal al unitatii la care lucrati sau unui functionar de la alta intreprindere daca nu mai lucrati.
Este posibil ca dupa 01 aprilie 2001 sa existe o eroare de transmitere de la angajator la Casa de pensii a situatiilor lunare a stagiilor de cotizare.
Stagiul de cotizare realizat dupa 01 aprilie 2001 il puteti obtine de la Casa de pensii cerand „Situatia stagiului de cotizare dupa 01 aprilie 2001”
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1