Subiect "trecerea de la pensia de boala la cea de limita de varsta" Deschis de Ghinea Elena la data: 10/01/2016 11:48am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
trecerea de la pensia de boala la cea de limita de varsta
Scris de: Ghinea Elena la data: 10/01/2016 11:48am
Gen:F
Data nasterii:05.05.1956
Stagiul de cotizare:35 ani
Alte date:
Intrebare:Buna ziua. M-am pensionat in feb.2010 cu gradul 2 de invaliditate. Conform programului de calcul al varstei de pensionare, indeplinesc conditia de trecere la pens.pt.limita de varsta incepind cu oct.2017. Stiam (de la d-stra), ca la trecerea la pensionarea pt.limita de varsta, anii de pensie de boala se adauga la calculul cuantumului noii pensii cu anii si sumele primite in perioada pensionarii pe caz de boala. Acum am citit pe un site al casei de pensii Dolj, urmatoarele:
"Directoarea executivă a Casei Județene de Pensii (CJP) Dolj, Daniela Licu, a explicat că perioada în care persoana a fost pensionată pe caz de boală se consideră doar vechime, pentru că în acea perioadă persoana nu a contribuit cu sume de bani la fondul de pensii."
Va rog sa-mi dati un raspuns in acest sens, cu multumiri.
Re: trecerea de la pensia de boala la cea de limita de varsta
Scris de: la pensie la data: 10/03/2016 4:13am
Daca dv ati retinut corect cele spuse de doamna directoare este regretabil ca functionari ai Casei de pensii fac asemenea interpretari gresite ale prevederilor legislatiei pensiilor.
Pe site-ul Casei Nationale de Pensii Publice este postata legea pensiilor 263/2010 actualizata, unde veti gasi la :

-Art 49 alin (1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul :
a) a beneficiat de pensie de invaliditate
- Art 97 alin (1) Pentru perioadele asimilate, la determinarea punctajului lunar se utilizeaza (nota noastra acest articol se refera la perioada dupa 01 ianuarie 2011) :
a) cuantumul pensiei de invaliditate, in situatia prevazuta la art 49 alin. (1) lit.a)
-Art 164 alin (5) :
Pentru perioadele asimilate prevazute la art 49 alin (1) realizate in intervalul cuprins intre data de 01 aprilie 2001 si data intrarii in vigoare a prezentei legi (NN 01 ianuarie 2011), la calculul punctajului lunar se utilizeaza :
a) cuantumul pensiei de invaliditate, in situatiile prevazute la art 49 alin. (1) lit.a)
De aici deduceti si dv ca la calculul pensiei pentru limita de varsta vi se va lua in calculul punctajului pensiei, cuantumul pensiei de invaliditate, atat in perioada din anul 2010 conform art 164 cat si in perioada dupa 01 ianuarie 2011 conform art 97.
Re: trecerea de la pensia de boala la cea de limita de varsta
Scris de: Ghinea Elena la data: 10/03/2016 10:23am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Intrebare:Va multumesc pt.raspunsul primit, clar si bine documentat. M-am prezentat la registratura casei de pensii, cu o cerere in care solicitam schimbarea incadrarii mele din pensie de handicap, in cea de limita de varsta. Stiam, -cred ca tot de la d-stra- ca nu este nevoie de nici o cerere, intru-cat, fiind preluate pe calculator toate datele, aceasta trecere se face in mod automat. Asi dori sa va spun d-stra si celor ce se afla in situatia mea ca lucrurile nu sunt nici pe departe asa simple. Mi-a cerut si o copie xerox dupa C.I. si dupa ce a citit cu multa atentie cererea mea (facandu-mi si unele mici corecturi), mi-a dat un numar de inregistrare, cu precizarea ca aceasta trecere (la pens. pt.lim.de varsta) se va face peste cca 6 luni, intru-cat, in prezent, sunt rezolvate situatiile din februarie-martie, avand o singura lucratoare care se ocupa de aceasta speta. Prin urmare, aceasta munca se face tot manual. Si care-i rostul cererii mele ?? Altfel ramin cu pensia de handicap ??? scuze pt.textul cam lung, dar consider ca p-tru cei in cauza e bine sa stie ce-i asteapta.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1