Subiect "indemnizatie sotie supravietuitoare" Deschis de DOBRE la data: 10/10/2016 6:45am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
indemnizatie sotie supravietuitoare
Scris de: DOBRE la data: 10/10/2016 6:45am
Buna ziua,doresc sa mai adaug la subiectul
indemnizatie sotie supravietuitoare
Scris de: DOBRE la data: 10/08/2016 2:47am
- sotul meu a executat inchisoare din aug.1949 pana in aprilie 1951(un an și opt luni)iar in aceasta perioada nu era casatorit cu mine; repet nu eram casatoriti;
- s-a casatorit cu mine in martie 1955 iar in anul 1965 a decedat,perioadă în care am dat naștere la trei copii(fete);
Am facut cerere la AJPIS pentru a beneficia de indemnizatie de sotie supravietuitoare conform Decretului-Lege nr.118/1990 si mi-au respins-o pe motiv ca nu era casatorit cu mine pe timpul detentiei invocând art.5- DL. 118/1990.Cum o fi posibil ca in 1951 sa fie sotul meu detinut poltic iar in 1955 când s-a casatorit cu mine sa nu mai fie?Ori nu cunosc modul de aplicare a legii ori sunt rauvoitori.Ei nu vor sa cunoasca cum am trait cu trei copii minori fara nici un ajutor.Sotul cat a trait cat si membrii de familie am fost urmariti si supusi la masuri cu regim administrativ.Datorita conditiilor din detentie sotul a murit de tanar.Eu ma avut grija de el in cei zece ani de casnicie. Va rog din suflet sa-mi spuneti ce pasi trebuie sa urmez in continuare.
Cu multa consideratie,
Va multumesc!
Re: indemnizatie sotie supravietuitoare
Scris de: la pensie la data: 10/10/2016 10:06am
Regretam ca nu putem face mai multe precizari deoarece acest decret lege nu face parte din legislatia pensiilor ci a protectiei sociale. Raspunsul dat de noi anterior s-a bazat pe interpretarea noastra a prevederilor decretului lege 118/1990 unde nu rezulta nicaieri precizarea privind casatoria anterioara pedepsei.
art 5 luat din decretul lege 118/1990 din o forma actualizata are urmatorul continut :
alin (1) Sotul (sotia) celui decedatdin categoria celor disparuti sau exterminati in timpul detentiei, internati abuziv in spitale de psihiatrie, deportati, prizonieri sau carora li s-a stabilit domiciliu obligatoriu, are dreptul la o indemnizatie lunara de 200 lei neimpozabila, daca ulterior nu s-a recasatorit.
alin (2) De aceleasi drepturi beneficiaza sotul (sotia) celui decedat dupa iesirea din inchisoare, din spitalul de psihiatrie, dupa intoarcerea din stramutare, din deportare, din prizonierat sau dupa incetarea masurii de stabilire a domicililui obligatorii, daca ulterior nu s-a recasatorit.
alin (3) aceasta indemnizatie se indexeaza prin hotarare a Guvernului si se poate cumula cu orice pensie.
alin (4) Beneficiaza de indemnizatia prevazuta la alin (1) si sotul (sotia) celui decedat in conditiile prevazute la alineatele precedente si care, din motive de supravietuire, a fost nevoit (nevoita) sa divorteze de cel inchis, internat abuziv in spitale de psihiatrie, deportat, prizonier, stramutat sau caruia i s-a stabilit domiciliu obligatoriu, daca nu s-a casatorit si daca poate face dovada ca a convietuit cu victima pana la decesul acesteia.

Sfatul nostru este sa cereti si parerea unui avocat.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1