Subiect "Pensie limita de varsta" Deschis de Tibor la data: 10/11/2016 5:14am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensie limita de varsta
Scris de: Tibor la data: 10/11/2016 5:14am
Gen:F
Data nasterii:05.03.1967
Stagiul de cotizare:24 ani
Alte date:14 ani 8 luni cond. speciale, 10 luni cond. normale, 1,4 luni stagiu militar.Din 2008 boala profesionala gr. II, militar.
Intrebare:Cand pot iesi la pensie ptr. limita de varsta, si daca perioada anilor de boala se considera vechime in munca si cand se ia in calcul? Multumesc!
Re: Pensie limita de varsta
Scris de: la pensie la data: 10/12/2016 3:01am
Reveniti si precizati urmatoarele :
Daca ati lucrat numai in sectorul militar su ati lucrat si in sectorul public (civil).
Daca ati lucrat in sectorul civil care este perioada lucrata in sectorul militar si in sectorul militar
Perioada lucrata in grupa de munca este in sectorul militar sau in cel civil.
Scris de: Tibor la data: 10/12/2016 4:35am
Gen:M
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:Perioada lucrata in grupe de munca este sector militar; sector militar 14 ani si 8 luni;sector civil 10 luni;stagiu militar 1 an si 4 luni. Multumesc!
Scris de: la pensie la data: 10/13/2016 2:26am
Cei care au lucrat in sectorul public si cel militar primesc doua pensii diferite calculate in functie de prevederile legii 263/2010 in sectorul public si ale legii 223/2015 in sectorul militar.
In sectorul public aveti urmatoarele drepturi :
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 05 martie 2030 la varsta standard de pensionare de 63 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
La pensia din sectorul public pentru punctajul pensiei se ia in calcul numai perioada lucrata in acest sector adica 10 luni iar celelalte stagii (cel lucrat si stagiile de cotizare asimilate pentru stagiul militar si pensia de invaliditate) se iau numai ca vechime in calculul stagiului de cotizare. Deci in acest sector pensia va fi foarte mica.
Pentru stagiul de 14 ani in conditii speciale aveti dreptul la un stagiu aferent grupelor de munca de 7 ani care se adauga la stagiul de cotizare impreuna cu stagiul de cotizare asimilat pentru stagiul militar si realizati un stagiu total de 31 ani.
Pentru stagiul de 14 ani lucrat in conditii speciale aveti dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 7 ani si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 56 ani adica in data de 05 martie 2023.
In sectorul militar:
Conform legii pensiilor 223/2015 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie de serviciu pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 05 noiembrie 2025 la varsta standard de pensionare de 58 ani si 8 luni. Daca pensia de serviciu este mai mica decat pensia de invaliditate puteti opta pentru mentinerea pensiei de invaliditate.
Scris de: Tibor la data: 10/13/2016 4:52am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Cu tot respectul, reducerea varstei standart de pensionare cu 7 ani, din varsta standart de 58,8 ani, rezulta 05 noiembrie 2018 ( n:05.o3.1967). Scuze daca gresesc! Va multumesc!
Scris de: la pensie la data: 10/13/2016 8:45am
Aveti dreptate dar situatia este putin mai complicata si am facut si alte erori in raspunsul anterior deoarece site-ul nostru are in vedere legislatia din domeniul pensiilor din domeniul public iar de legislatia din domeniul pensiilor militare ne-am ocupat numai la rugamintile vizitatorilor acestui site
Raspunsul corect este :
In sectorul public
Pentru stagiul de 14 ani in conditii speciale aveti dreptul la un stagiu aferent grupelor de munca de 7 ani care se adauga la stagiul de cotizare impreuna cu stagiul de cotizare asimilat pentru stagiul militar si perioada de pensie de invaliditate si realizati un stagiu total de peste 31 ani.
Pentru stagiul de 14 ani lucrat in conditii speciale aveti dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 7 ani si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 56 ani adica in data de 05 martie 2023 daca pana atunci va completati stagiul de cotizare (sau beneficiati in continuare de pensie de invaliditate) cca 4 ani si realizati un stagiu de cotizare de 35 ani compus din : perioada lucrata in sectorul public, perioada lucrata in sectorul militar, stagiile de cotizare asimilate pentru stagiul militar si perioada de pensie de invaliditate precum si stagiul de cotizare suplimentar aferent stagiului in grupa conditii speciale de munca.
In sectorul militar
Legea 223/2015 este mai severa in acordarea reducerii varstei de pensionare si anume art 21 din aceasta prevede ca militarii care la data trecerii in rezerva beneficiaza de reducerea varstei de pensionare (in cazul dv 7 ani) daca au o vechime efectiva de cel putin 25 ani din care cel putin 15 ani vechimea in serviciu.
In acest moment dv aveti vechimea efectiva de : 10 luni civil, 14 ani si 8 luni militar, 1 an si 4 luni stagiu militar si cca 8 ani pensie de invaliditate. Deci pentru a realiza stagiul de cotizare efectiv de 25 ani trebuie sa aveti perioada de pensie de invaliditate de 8 ani si 2 luni. Vechimea in serviciu de 15 ani o realizati prin cei 14 ani si 8 luni lucrati si 1 an si 4 luni stagiu militar.
In aceste conditii realizand 25 ani stagiu de cotizare efectiv si 15 ani vechime in serviciu beneficiati si in sectorul militar de reducerea varstei standard de pensionare cu 7 ani, de la 58 ani si 8 luni la 51 ani si 8luni si aveti dreptul la pensie de serviciu pentru limita de varsta in data de de 05 noiembrie 2018.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1