Subiect "salarii compensatorii" Deschis de Sanda la data: 10/13/2016 12:40pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
salarii compensatorii
Scris de: Sanda la data: 10/13/2016 12:40pm
Gen:F
Data nasterii:30.08.1959
Stagiul de cotizare:33ani
Alte date: ajutor de somaj un an: 20.09.2015-2016; in 20.04.2016 am castigat in instanta 6 salarii compensatorii (banii au fost platiti 13.10.2016) pentru care s-a platit un singur cas 1407lei (10.5%*13405lei) desi slalariul lunar depasa limita de 5 salarii medii; astept decizie PAP- cerere depusa in 22.09.2016;
Intrebare: 1. In functie de impactul in punctajul pensiei as putea sa-mi retrag dosarul de pensionare sau pot solicita luarea in considerare a acestor salarii compensatorii cand imi vine decizia?
1. Cum se vor considera in punctajul anual aceste 8 salarii compensatorii? Doar intr- o singura luna se va considera un venit de 13405lei?
2.Care e baza legala pentru care nu s-a platit 8*1407lei?
Daca platesc eu cas pentru inca 7luni se vor lua in calculul punctajului 8luni cu 13405lei?
3. in alte raspunsuri am vazut ca spuneti ca se iau in considerare 1/3 din suma compensatorie. va rog sa detaliati in ce conditii: cat cas (pt 1 sau 8 luni)? daca 1/3 depaseste 13405lei?
Va multumesc mult,
Re: salarii compensatorii
Scris de: la pensie la data: 10/15/2016 9:43am
Situatia este neclara si complicata in acelasi timp.
Raspunsul depinde de luna in care a fost inregistrata suma pentru care s-a platit CAS din suma primita pentru salariile compensatorii nu de data in care ati primit banii. Aceasta puteti sa o aflati de la angajator.
Suma va fi luata in calcul in o singura luna iar calculul sumei pentru care s-a platit CAS adica 13405 lei o aflati citind lamuririle date de noi la pagina de la adresa :
http://www.lapensie.com/forum/limitarea-salariului-luat-in-calculul-pensiei.php
Dar suma care intra in calculul pensiei nu este 13405 lei ci aceasta se reduce cu raportul intre cota de CAS platita de angajat 10,5 % si cota toatala platita de angajat si angajator de 26,3 din care a fost scazut procentul virat de casa de pensii fondului de pensii administarat privat. In acest caz este mai mare decat 1/3 dar este putin mai mic de 1/2,5
Daca suma a fost inregistrata in luna octombrie 2016
- Suma de 13 405 lei pentru care s-a platit CAS, diminuata ca mai sus, nu va fi luata in calculul pensiei anticipate partiale si dupa parerea noastra nu veti primi nici pensie anticipata partiala in luna octombrie deoarece pensia se suspenda din cauza ca pe aceasta luna aveti inregistrat castig.
- Trebuie intrebat daca pentru a primi pensie incepand cu luna noiembrie 2016 trebuie sa depuneti cerere la Casa de pensii pentru incetarea suspendarii pensiei anticipate partiale
- In acest caz pentru a fi luata in calculul pensiei anticipate partiale suma pentru care s-a platit CAS in octombrie 2016 puteti retrage dosarul de pensie in termen de 30 zile de la primirea deciziei de pensie anticipata partiala, insa pierdeti pensia pana la redepunerea a dosarului de pensionare si nu stim cum este avantajos pentru dv.
Daca suma pentru care s-a platit CAS a fost inregistrata in luna septembrie 2016
- Suma pentru care s-a platit CAS va fi luata in calculul pensiei anticipate partiale cu observatia ca desi in luna septembrie 2016 ati primit si indemnizatia de somaj in calcul se va lua o suma care nu trebue sa depaseasca 13405 diminuata dupa o metoda si mai complicata pe care nu o cunoastem
Nu puteti plati suplimentar CAS pentru 7 luni asa cum precizati dv dar dupa opinia noastra este foarte dezavantajos.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1