Subiect "pensionare" Deschis de florin ionita la data: 10/19/2016 11:27am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensionare
Scris de: florin ionita la data: 10/19/2016 11:27am
Gen: masculin
Data nasterii:10.04.1959
Stagiul de cotizare:30ani
Alte date:gr2-a 90% =4ani,2luni si 14 zile,gr 1-a 90%=6ani si3luni,gr 1-a 100%=4luni(realizate pana in 2001)
Intrebare:cand pot iesi la pensie la limita de varsta si la pensie anticipata ? Va multumesc !
Re: pensionare
Scris de: la pensie la data: 10/20/2016 4:29am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 10 aprilie 2024 la varsta standard de pensionare de 65 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Stagiul dv in grupa I a fost echivalat cu grupa “conditii speciale”
Stagiul dv in grupa II a fost echivalat cu grupa “conditii deosebite”
Pentru stagiile de 6 ani si 7 luni lucrat in gr I (nu se ia in calcul procentul lucrat in grupa de munca) si 4 ani si 2 luni lucrat in gr II (nu se ia in calcul procentul lucrat in grupa de munca) aveti dreptul la un stagiu aferent grupelor de munca de 4 ani care se adauga la stagiul de cotizare si realizati un stagiu total de cotizare de 34 ani.
Pentru stagiile de 5 ani si 11 luni lucrat in conditii speciale (se ia in calcul procentul lucrat in grupa de munca) si 3 ani si 9 luni lucrat in conditii deosebite (se ia in calcul procentul lucrat in grupa de munca) aveti dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 2 ani si 6 luni si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 62 ani si 6 luni adica in data de 10 octombrie 2021 daca pana atunci va completati stagiul de cotizare cu 1 an si realizati stagiul complet de cotizare de 35 ani. Daca ati satisfacut stagiul militar acesta se asimileaza stagiului de cotizare si se ia in calculul stagiului de cotizare realizat pentru acest tip de pensie.
Aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata, la varsta de 60 ani adica in 10 aprilie 2019 daca pana atunci va completati stagiul de cotizare cu 1 an si realizati stagiul complet de cotizare de 35 ani fara a lua in calcul stagiul de cotizare asimilat pentru stagiul militar. Diminuarea depinde de data la care o cereti si de stagiul de cotizare la data depunerii dosarului
Scris de: Toma Virgil la data: 10/20/2016 7:50am
Gen:masculin
Data nasterii:01.10.1957
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Buna ziua , am 11 ani ,10 luni si 11 zile lucrate in grupa 1, la casa de pensii mi s-a spus ca mi se reduc 5 ani si 6 luni din varsta standard de pensionare , ceea ce corespunde cu o reducere pentru cei 11 ani intregi .Intrebarea mea este de ce nu mi se acorda reducere si pentru cele 10 luni?
Va muultumesc .
Scris de: la pensie la data: 10/20/2016 8:27am
Pentru Toma Virgil
Reducerea varstei de pensionare pentru stagiile lucrate in grupa I de munca se face conform tabelului 2 de la art 55 alin (1) lit b) din legii pensiilor 263/2010 unde sunt prevazute reduceri numai pentru ani impliniti.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1