Subiect "Pensie anticipata fara diminuare" Deschis de Tenta Rusu la data: 10/22/2016 8:10am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensie anticipata fara diminuare
Scris de: Tenta Rusu la data: 10/22/2016 8:10am
Gen:feminin
Data nasterii:18/11/1963
Stagiul de cotizare:am lucrat la caile ferate in grupa1 de munca din 1982 octombrie pana in 1995 februarie iar din 2001august pana in 2006 ianuarie am lucrat dar fara nici o grupa.
Din 2007 -2008 un an in Italia.
Alte date:stiu ca ptr 13 ani de gr 1 se micsoreaza varsta de pensionare cu 6,5 ani
Intrebare:cand as putea sa ma pensionez anticipat sau normal la limita de varsta?
Re: Pensie anticipata fara diminuare
Scris de: la pensie la data: 10/23/2016 11:08am
Cei care au lucrat in doua tari din Uniunea Europeana primesc o pensie comunitara.
Pensia comunitara este compusa din doua componente calculate conform legislatiei fiecarei tari din UE si aceste componente pot fi transmise la domiciliul pensionarului.
Se iau in considerare stagiile de cotizare din cealalta tara numai din punct de vedere al stagiului de cotizare daca este necesar pentru deschiderea dreptului la pensie.
In Romania aveti urmatoarele drepturi la pensie
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 18 mai 2026 la varsta standard de pensionare de 62 ani si 6 luni, stagiul complet de cotizare de 33 ani si 5 luni si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Pentru un calcul corect al stagiului dv de cotizare trebuia sa precizati si ziua inceperii si a incetarii perioadei de cotizare. Asa cum ati prezentat dv am facut calculul pentru aceiasi zi din luna si pentru incepere si incetare a stagiului si a rezultat un stagiu total lucrat in Romania de 16 ani si 9 luni din care 12 ani si 4 luni in gr I .
Stagiul dv in grupa I a fost echivalat cu grupa “conditii speciale”.
Pentru stagiul de 12 ani si 4 luni in gr I aveti dreptul la un stagiu aferent grupelor de munca de 6 ani care se adauga la stagiul de cotizare impreuna cu stagiul de cotizare lucrat in Italia si realizati un stagiu total de 23 ani si 9 luni.
Pentru stagiul de 12 ani lucrat in conditii speciale aveti dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 6 ani dar nu puteti beneficia de acest drept pentruca acesta se acorda numai celor care au realizat stagiul complet de cotizare (in cazul dv 33 ani si 5 luni) iar dv va lipsesc 9 ani si 8 luni.
Scris de: Tenta Rusu la data: 10/23/2016 3:59pm
la pensie :
Cei care au lucrat in doua tari din Uniunea Europeana primesc o pensie comunitara.
Pensia comunitara este compusa din doua componente calculate conform legislatiei fiecarei tari din UE si aceste componente pot fi transmise la domiciliul pensionarului.
Se iau in considerare stagiile de cotizare din cealalta tara numai din punct de vedere al stagiului de cotizare daca este necesar pentru deschiderea dreptului la pensie.
In Romania aveti urmatoarele drepturi la pensie
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 18 mai 2026 la varsta standard de pensionare de 62 ani si 6 luni, stagiul complet de cotizare de 33 ani si 5 luni si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Pentru un calcul corect al stagiului dv de cotizare trebuia sa precizati si ziua inceperii si a incetarii perioadei de cotizare. Asa cum ati prezentat dv am facut calculul pentru aceiasi zi din luna si pentru incepere si incetare a stagiului si a rezultat un stagiu total lucrat in Romania de 16 ani si 9 luni din care 12 ani si 4 luni in gr I .
Stagiul dv in grupa I a fost echivalat cu grupa “conditii speciale”.
Pentru stagiul de 12 ani si 4 luni in gr I aveti dreptul la un stagiu aferent grupelor de munca de 6 ani care se adauga la stagiul de cotizare impreuna cu stagiul de cotizare lucrat in Italia si realizati un stagiu total de 23 ani si 9 luni.
Pentru stagiul de 12 ani lucrat in conditii speciale aveti dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 6 ani dar nu puteti beneficia de acest drept pentruca acesta se acorda numai celor care au realizat stagiul complet de cotizare (in cazul dv 33 ani si 5 luni) iar dv va lipsesc 9 ani si 8 luni.
mulțumesc pentru răspuns! Deci( dacă am înțeles bine) dacă eu nu o sa reușesc sa mi completez stagiul de cotizare de 9 ani și 8 luni n o sa beneficieze niciodată de cei 6 ani de grupa 1 condiții speciale? Adică vor fi pierduți? Dar dacă as plăti pentru anii ăștia contribuțiile?
Scris de: la pensie la data: 10/24/2016 7:10am
Completarea stagiului de cotizare in cazul dv, conform legislatiei, se poate face numai prin incheierea unui contract de asigurare sociala cu Casa de pensii in cadrul caruia trebuie sa platiti o comtributie lunara a carei valoare minima este de cca 250 lei. Marele dezavantaj al acestei solutii este ca puteti beneficia de stagiul de cotizare, pentru care ati platit contributia, decat la sfarsitul contractului care in cazul dv ar insemna in iunie 2016 ceiace inseamna ca aceasta cale este de neutilizat.
Pentru perioada de 12 ani si 4 luni lucrati in grupa I veti beneficia de majorarea cu 50 % a punctajelor lunare realizate pe acea perioada la pensia pentru limita de varsta in data de 18 mai 2026.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1