Subiect "Cum pot calcula pensia de urmas" Deschis de Cristi la data: 11/02/2016 1:38am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Cum pot calcula pensia de urmas
Scris de: Cristi la data: 11/02/2016 1:38am
Gen:m
Data nasterii:1933
Stagiul de cotizare:31
Alte date:
Intrebare:Buna ziua. Am si eu o nelamurie cu pensia de urmas, bunica mea are 80 de ÅŸi beneficiaza de pensia de urmas din 1988 de cand a murit bunicul dar o pensie mica de 574 lei de ce mi se pare atat de mica pentru ca bunicul a lucrat ca sondor si ca miner timp de 31 de ani. Are si pe cartea de munca 10 ani grupa 1 de munca 100%.cred ca ar beneficia de o pensie mai mare avand in vedere stagiul cotizat defunctul a iesit la pensie prin decizie in 1981 cu suma de 1370 lei pensie plus o pensie suplimentara de 100 lei cotizand 8 ani pentru aceasta pensie suplimentara care nu ia primit niciodata deci ar avea de primit 1470 lei atunci.intrebarea mea este cun pot sa aflu ce pensie ar trebuii sa primeasca? Multumesc !
Re: Cum pot calcula pensia de urmas
Scris de: la pensie la data: 11/02/2016 8:24am
Cei care au iesit la pensie inainte de 01 aprilie 2001 li s-a calculat pensia conform legii 3/1977 cu un mod de calcul diferit de cei care s-au pensionat dupa aceasta data. Mai precis cei care s-au pensionat inainte de 01 aprilie 2001 pensia a fost calculata in functie de veniturile pe o perioada de 5 ani din ultimii 10 ani lucrati iar cei care s-au pensionat dupa aceasta data pensia a fost calculata in functie de veniturile realizate pe toata perioada lucrata.
In anul 2005 s-au recalculat pensiilor celor iesiti la pensie inainte de 01 aprilie 2001 in functie de veniturile obtinute pe toata perioada lucrata dar pentru aceasta trebuia sa se depuna o cerere cu actele necesare recalcularii.
Deci in cazul bunicii dv trebuia sa ceara recalcularea pensiei sotului ei si indirect pensia dansei.
Daca nu s-a depus cererea cu actele necesare pensia nu a fost recalculata.
Depunerea acestor acte se poate face si in prezent si in acest caz pensia se recalculeaza si se plateste de la data depunerii actelor.
Actele necesare recalcularii sunt urmatoarele :
1 Carnetul de munca al sotului decedat (original si copie) cu toate perioadele lucrate. Acest act este foarte important deoarece nu poate fi inlocuit decat cu adeverinte cu perioadele lucrate si salariile primite pe acele perioade care dupa perioada scursa sunt greu de obtinut.
2 Adeverinta pertru stagiile lucrate in grupele I si II de munca (original) eliberate de catre angajatori sau societatile care au preluat arhivele de personal ale angajatorilor care si-au incetat activitatea. Aceste acte sunt foarte importante.
3 Adeverinte cu sporurile cu caracter permanent primite pentru conditiile de munca. Aceste adeverinte sunt greu de obtinut dupa perioada scursa si pot sa lipseasca.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1