Subiect "pensie" Deschis de gheorghe ci la data: 11/03/2016 7:31am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie
Scris de: gheorghe ci la data: 11/03/2016 7:31am
Gen:m
Data nasterii:30-10-1956
Stagiul de cotizare:anilucrati 37ani 10 luni
Alte date:grupa II (conditii desebite )18ANI 8LUNI
fara facultate 3 ani si armata 1 an si 4 luni.
Intrebare:cand pot iesi la pensie limita de varta.
Daca as vrea sa ies la pensie anticipata partial se ea in calcul si aportul de grupa, si cat este penalizarea si cand pot depune dosarul?
Daca in situatia in care am perdut originalul la diploma de de facultate ce pot face?Am o copie si adeverinta eliberata de facultate recent.
In vacantele de vara si si in perioda in care am facut proiectul de diploma am lucrat se ia in calcu ,acestea fiind trecute in carnetul de munca.
In prioda cat am satisfacut stagiu militar am lucrat la mina in valea jiului(grupa I) perioda de 3 luni acestea se ia in calcul laculculul veichi si aportului de grupa,pentru acestea am adeverinta eliberata de E.M Lupeni.
Re: pensie
Scris de: la pensie la data: 11/03/2016 10:12am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 30 octombrie 2021 la varsta standard de pensionare de 65 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Stagiul in grupa II a fost echivalat cu grupa “conditii deosebite”
Pentru stagiul de 18 ani in gr II aveti dreptul la un stagiu aferent grupelor de munca de 4 ani si 6 luni care se adauga la stagiul de cotizare impreuna cu stagiul de cotizare asimilat pentru studii universitare si stagiu militar.
Pentru stagiul de 18 ani lucrat in conditii deosebite aveti dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 4 ani si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 61 ani adica in data de 30 octombrie 2017.
In prezent aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata. Diminuarea depinde de data la care o cereti si de stagiul de cotizare la data depunerii dosarului. Daca o cereti in 30 noiembrie 2016 diminuarea este de 1,65 %.
Perioada studiilor universitare se asimileaza cu stagiu de cotizare daca pe perioada acestora nu ati obtinut si alte venituri deci daca vreti sa vi se recunoasca stagiul asimilat pentru studii universitare trebuie sa gasiti modalitatea sa nu vi se recunoasa veniturile castigate pe perioada acestora.
Deasemeni nu cunoastem un caz in care s-a recunoscut stagiul de cotizare lucrat in grupele de munca pe perioada stagiuluii militar si va sfatuim in aceasta problema sa va adresati direct Casei de pensii.
Daca nu aveti diploma pentru studii universitare aceasta poate fi inlocuita cu adeverinta eliberata de facultate deoarece nu este obligatorie prezentarea ambelor dovezi.
Scris de: ghorghe ci la data: 11/04/2016 3:08pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:cat timp este penalizarea ?
pana virta de 65 ani sa pinal a limita de virta cu aport de grupa 61ani
Scris de: la pensie la data: 11/05/2016 8:43am
Diminuarea pensiei anticipate partiale se aplica pana la obtinerea pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare pentru stagiul lucrat in grupa de munca, adica 61 ani.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1