Subiect "trecere de la pensie invaliditate la LV" Deschis de Marina la data: 11/05/2016 11:04am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
trecere de la pensie invaliditate la LV
Scris de: Marina la data: 11/05/2016 11:04am
Gen:F
Data nasterii:18.101962
Stagiul de cotizare:24 ani,4 luni,16 zile
Alte date:stagiu potential 5 ani,7 luni,14 zile
Intrebare:Sunt pensionata grad 3 din luna mai 2009.De la aceasta data lucrez cu timp partial 2 ore.In decizia de pensionare este mentionata ca varsta standard de pensionare 60 ani.Doresc sa stiu daca varsta de pensionare in situatia mea este 60 ani si daca voi beneficia de recalcularea pensiei pentru limita de varsta, prin adaugarea perioadei cat am lucrat cu timp partial. Multumesc.
Re: trecere de la pensie invaliditate la LV
Scris de: la pensie la data: 11/07/2016 4:03am
Dv ati fost pensionata conform legii pensiilor 19/2000 si ati avut varsta standard de pensionare de 60 ani si stagiul complet de cotizare de 30 ani.
Legea pensiilor 19/2000 a fost abrogata si inlocuita cu legea pensiilor 263/2010 incepand cu data de 01 ianuarie 2011 care are alte prevederi si anume :
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 18 februarie 2025 la varsta standard de pensionare de 62 ani si 4 luni si stagiul complet de cotizare de 32 ani si si 10 luni.
La varsta standard de pensionare de 62 ani si 4 luni pensia dv de invaliditate se va transforma in pensie pentru limita de varsta si se va recalcula astfel :
- Se va elimina punctajul primit pentru stagiul potential
- Se va calcula si adauga un punctaj pentru perioada cat ati beneficiat de pensie de invaliditate similar unui salariat care pe aceasta perioada ar fi avut salariul egal cu pensia dv de invaliditate primita.
- Se va calcula si adauga un punctaj pentru perioada cat ati lucrat cu contract de munca cu timp partial.
Calculul punctajului mediu al pensiei se va face impartind punctajul total realizat la stagiul complet de cotizare de 32 ani si si 10 luni nu de 30 ani cum a fost calculat punctajul mediu al pensiei de invaliditate.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1