Subiect "Intrebare" Deschis de Nelu la data: 11/09/2016 2:59am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Intrebare
Scris de: Nelu la data: 11/09/2016 2:59am
Gen:F
Data nasterii:15.02.1959
Stagiul de cotizare:31 ani si 6 luni
Alte date:
Intrebare:Stagiul de cotizare se compune din 27 ani si 8 luni in Romania si 3 ani si 10 luni in Italia.
Va rog sa-mi raspundeti daca cumnata mea se poate pensiona anticipat partial. (adica daca la stagiul complet de 31 ani si 4 luni se ia in calcul si stagiul din Italia sau nu?)
Re: Intrebare
Scris de: la pensie la data: 11/09/2016 9:02am
Raspunsul scurt este da, se ia in calculul stagiului de cotizare pentru pensia anticipata partiala din Romania si stagiile de cotizare din Italia (numai ca vechime).
Cei care au lucrat in doua tari din Uniunea Europeana primesc o pensie comunitara.
Pensia comunitara este compusa din doua componente calculate conform legislatiei fiecarei tari din UE si aceste componente pot fi transmise la domiciliul pensionarului.
Se iau in considerare stagiile de cotizare din cealalta tara numai din punct de vedere al vechimii daca este necesar pentru deschiderea dreptului la pensie.
In Romania are urmatoarele drepuri la pensie
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere are dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 15 iunie 2020 la varsta standard de pensionare de 61 ani si 4 luni, stagiul complet de cotizare de 31 ani si 4 luni si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
in prezent are dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata. Diminuarea depinde de data la care o cere si de stagiul de cotizare (cumulat in cele doua tari) la data depunerii dosarului .
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1