Subiect "pensie sot" Deschis de Iulia Rotariu la data: 11/09/2016 5:31am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie sot
Scris de: Iulia Rotariu la data: 11/09/2016 5:31am
Gen:M
Data nasterii:18.04.1956
Stagiul de cotizare: 34 ani si 6 luni
Alte date:5 ani ,9 luni GRUPA 2
6 ani ,7 luni, 29 zile GRUPA 1
5 ani facultate
armata la termen redus
Intrebare:Cind poate iesi la pensie pt limita de virsta ? De la Casa de pensii Neamt ni s-a spus ca , pentru anii lucrati in grupa 2 , NU se aplica nici o reducere a virstei de pensionare . Singura reducere la virsta de pensionare este cea de 3 ani , aferenta anilor lucrati in grupa 1. Perioadele lucrate in ambele grupe au adeverinte acceptate de Casa de pensii.
Multumim !!!
Re: pensie sot
Scris de: la pensie la data: 11/09/2016 8:04am
Conform legii unitare a pensiilor 263/2010 si a datei de nastere are dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiile in grupele de munca, in data de 18 aprilie 2021 la varsta standard de pensionare de 65 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Stagiul in grupa I a fost echivalat cu grupa “conditii speciale” . In raspunsul anterior v-am spus ca numai anumite stagii de cotizare in grupa I au fost echivalate cu grupa conditii speciale. Intre tim toate stagiile de cotizare in gr I au fost echivalate cu grupa conditii speciale prin legea 380/2013.
Stagiul in grupa II a fost echivalat cu grupa “conditii deosebite”
Pentru stagiile de 6 ani in gr I si 6 ani in gr II (completat cu 3 luni neutilizate la gr I) are dreptul la un stagiu aferent grupelor de munca de 4 ani care se adauga la stagiul de cotizare impreuna cu stagiul de cotizare asimilat pentru studii universitare si realizeaza un stagiu total de 43 ani si 6 luni.
Pentru stagiile de 6 ani lucrat in conditii speciala si 6 ani lucrat in conditii deosebite (completat cu 3 luni neutilizate la conditii speciale) are dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 4 ani si se poate pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 61 ani adica in data de 18 aprilie 2017.
Nu stim cand ati intrebat la Casa de pensii privitor la completarea stagiilor in conditii deosebite cu stagii neutilizate la grupa conditii speciale. A fost o perioada in care functionarii Casei de pensii nu recunosteau acest drept. Acum acest drept este prevazut in art 158 alin (3) modificat prin legea 155/2015.
In prezent are dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata. Diminuarea depinde de data la care o cere si de stagiul de cotizare la data depunerii dosarului.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1