Subiect "Plata contributie pensie" Deschis de GIGI H. la data: 11/21/2016 11:35am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Plata contributie pensie
Scris de: GIGI H. la data: 11/21/2016 11:35am
Gen:B
Data nasterii:22.12.1956
Stagiul de cotizare:38 ani si 11 luni, din care 9 ani si 4 luni grupa a doua de munca si conditii deosebite
Alte date:lucrez inca
Intrebare:Cum se procedeaza pentru a achita contributia pentru pensie pe o perioada nelucrata deci neasigurata? Mentionez ca am intrerupere o perioada de 13 luni incepand cu iulie 2013, de asemenea am concediu medical pentru o operatie de hernie de disc 8luni in perioada ianuarie -august 2011( nu stiu daca aceasta perioada se incadreaza). Cum se calculeaza si cat m-ar costa si daca platesc trebuie neaparat sa depun dosarul de pensionare imediat stiind ca acest lucru se poate face intr-o perioada dinstincta si limitata, pana la 27.04.2017.
Re: Plata contributie pensie
Scris de: la pensie la data: 11/24/2016 5:03am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 22 decembrie 2021 la varsta standard de pensionare de 65 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Stagiul in grupa II a fost echivalat cu grupa “conditii deosebite”
Pentru stagiul de cotizare de 9 ani lucrat in gr II si conditii deosebite aveti dreptul la un stagiu aferent grupelor de munca care se adauga la stagiul de cotizare (de cca 2 ani) dar pe care nu il putem calcula exact deoarece pentru aceasta trebuie sa stim separat cat ati lucrat in gr II si cat in conditii deosebite.
Pentru stagiul de cotizare de 9 ani lucrat in conditii deosebite beneficiati de reducerea varstei de pensionare cu 1 an si 6 luni si aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta la varsta de 61 ani si 6 luni adica in 22 iunie 2020
Puteti beneficia de pensie anticipata partiala la varsta de 60 ani adica in 22 decembrie 2016. . Diminuarea depinde de data la care o cereti si de stagiul de cotizare la data depunerii dosarului.
Completarea stagiului de cotizare pentru perioade trecute, in care nu ati fost asigurat, se face conform prevederilor legii 186/2016
Conform art 1 alin (3) al acestei legi „ Perioadele pentru care se poate efectua plata contributiei de asigurari sociale sunt cele anterioare datei la care sunt indeplinite conditiile, prevazute de lege, privind varsta standard de pensionare”. Adica in cazul dv incepand cu 22 decembrie 2016. deci cele doua perioade enumerate de dv nu se incadreaza in prevederile acestei legi.
Scris de: GIGI H. la data: 11/24/2016 12:09pm
Stagiul de cotizare:38 ani si 10 luni din care 8 ani si 7 luni gr. a doua de munca(intre 1974 si 1995) si 9 luni conditii deosebite de munca(12.2001-09.2002)
Alte date:
Intrebare:1.V-am mentionat separat perioadele de munca in gr. adoua de munca si in conditii deosebite.
2.Mai insist cu intrebarea referitoare la contributia pentru pensie pe perioada iulie 2012-august 2013 care inteleg ca se incadreaza la perioada anterioara de 5 ani inainte de aprilie 2017 pana cand se poate plati pe o perioada necotizata cand nu am lucrat.
Scris de: la pensie la data: 11/25/2016 4:19am
In urma ultimilor precizari si al revizuirii pozitiei noastre raspunsul nostru se modifica astfel
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 22 decembrie 2021 la varsta standard de pensionare de 65 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Stagiul in grupa II a fost echivalat cu grupa “conditii deosebite”
Pentru stagiul de cotizare de 8 ani si 7 luni lucrat in gr II si 9 luni in conditii deosebite aveti dreptul la un stagiu aferent grupelor de munca de 2 ani care se adauga la stagiul de cotizare si realizati un stagiu de cotizare de 40 ani si 10 luni .
Pentru stagiul de cotizare de 9 ani lucrat in conditii deosebite beneficiati de reducerea varstei de pensionare cu 1 an si 6 luni si aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta la varsta de 63 ani si 6 luni adica in 22 iunie 2020
Puteti beneficia de pensie anticipata partiala la varsta de 60 ani adica in 22 decembrie 2016. . Diminuarea depinde de data la care o cereti si de stagiul de cotizare la data depunerii dosarului.
Completarea stagiului de cotizare pentru perioade trecute, in care nu ati fost asigurat, se face conform prevederilor legii 186/2016
In privinta completarii stagiului de cotizare conform legii 186/2016 trebuie sa facem alte precizari pentruca in raspunsul anterior am interpretat gresit art 1 alin (3) din legea 186/2016
Conform art 3 din legea 186/2016 puteti incheia contract de asigurare sociala pentru perioade in care nu ati fost asigurat in ultimii 5 ani de la incheierea contractului. Deci daca incheiati contract in 01 decembrie 2016 intervalul in care puteti incheia contract conform acestei legi este 01 decembrie 2011 - 01 decembrie 2016. In acest caz perioada de concediu medical, ianuarie -august 2011, nu se incadreaza.
Daca incheiati contract pentru perioada 01 iulie 2012 - 31 iulie 2013 trebuie sa platiti cca 3000 lei
Dar dupa opinia noastra trebuie sa facei o analiza a eficientei avand in vedere urmatoarele:
-Aveti dreptul la pensie anticipata partiala diminuata cu 10,50 %, la varsta de 60 ani, daca atunci aveti stagiul total de cotizare sub 41 ani
- Daca va completati stagiul de cotizare cu 13 luni prin contract cu Casa de pensii pentru perioada din 2012 - 2013 trebuie sa mai lucrati inca 1 an si 1 luna (pana in ianuarie 2018) pentru a realiza stagiul de cotizare de 43 ani necesar obtinerii pensiei anticipate, nediminuate
- Daca in ianuarie 2018 realizati stagiul de cotizare de 42 ani fara a incheia contract de completarea stagiului ati beneficia de pensie anticipata partriala diminuata cu 4,35 % iar daca faceti contract de completare obtineti pensie anticipata nediminuata.
Deci contractul de completare a stagiului cu 1 an si 1 luna pentru care platiti cca 3000 lei va creste pensia timp de cca 2 ani si 4 luni ianuarie 2018 - iulie 2020 cu 4,35 %
Scris de: GIGI H. la data: 11/25/2016 11:13am
Stagiul de cotizare:38 ani si 10 luni din care grupa a doua de munca:8ani si 7 luni; conditii deosebite:9 luni
Alte date:
Intrebare:Va multumesc pentru raspunsuri din care am concluzionat ca e mai bine sa astept sa fac 43 ani vechime pentru a ma pensiona anticipat fara penalizare. Totusi mai am o nelamurire cu privire la grupa a doua de munca si conditiile deosebite care dupa cum am inteles eu de la Dvoastra si din actele legislative citite se cumuleaza in conditii deosebite, astfel incat 8 ani si 7 luni gr.a doua plus 9 luni conditii deosebite =9 ani si 4 luni conditii deosebite. Daca am calculat eu corect acestea ma fac sa castig la vechime 2 ani si 3 luni si nu 2 ani cum ati scris Dumneavoastra. As dori si va rog sa-mi raspundeti daca am dreptate si in prezent am o vechime totala de 41 ani si o luna???
Va multumesc anticipat pentru raspuns
Scris de: la pensie la data: 11/26/2016 8:09am
Calculul si cumularea stagiilor de cotizare lucrate in grupa II si in conditii deosebite de munca se face diferit la calculul stagiului de cotizare suplimentar si la calculul reducerii varstei de pensionare pentru aceste stagii astfel :
- Pentru calculul stagiilor de cotizare suplimentare pentru perioadele lucrate in grupele de munca calculul se face separat pentru stagiile lucrate in grupele I si II lucrate inainte de 01 aprilie 2001 (conform art 16 din legea 263/2010 coroborat cu art 16 din legea pensiilor 3/1977) si separat pentru stagiile de cotizare lucrate in conditii speciale si conditii deosebite de munca (conform art 18 din legea pensiilor 263/2010).
Conform acestor prevederi dv pentru stagiul de cotizare de 8 ani si 7 luni in gr II beneficiati de un stagiu de cotizare suplimentar de 2 ani iar pentru stagiu de cotizare de 9 luni in conditii deosebite nu beneficiati de stagiu de cotizare suplimentar pentruca acesta se acorda numai pentru ani intregi.
- Pentru calculul reducerii varstei de pensionare pentru stagiile de cotizare in gr II si conditii deosebite dar din pacate pe dv nu va ajuta pentruca pentru 8 sau 9 ani lucrati in gr II si conditii deosebite se acorda aceiasi reducere a varstei de pensionare de 1 an si 6 luni.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1