Subiect "vechime in munca" Deschis de Vilcu Floarea la data: 11/27/2016 1:42am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
vechime in munca
Scris de: Vilcu Floarea la data: 11/27/2016 1:42am
Gen:f
Data nasterii:16.06.1942
Stagiul de cotizare: 38 ani 5 luni si 5 zile
Alte date:-
Intrebare:Fiind sotie de diplomat mi-am urmat sotul in misiune permanenta in strainatate in mai multe perioade. Potrivit legislatiei din anii 1990-2000, perioada de insotire se considera vechime in munca si conta la calculul pensiei. Doresc sa stiu care este situatia in acest domeniu pentru perioada 2006-2013 in care, de asemenea, mi-am urmat sotul, din nou, in misiune permanenta in strainatate. Casa de Pensii a Sectorului 1 Bucuresti mi-a comunicat ca, ”in intelesul Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, perioada 2006-2013 in care v-ati urmat sotul aflat in misiune permanenta in strainatate, nu constituie vechime in munca”. Chiar daca ar fi asa, rezulta ca, in acest caz, legea ar actiona retroactiv pentru anii 2006-2009, ceea ce nu este posibil.
Va rog sa-mi spuneti care este situatia reala, care este cadrul legislativ ce reglementeaza domeniul si ce ar trebui sa fac pentru obtinerea drepturilor care mi se cuvin.
Re: vechime in munca
Scris de: la pensie la data: 11/28/2016 3:43am
In perioada care va intereseaza acest lucru nu este reglementat prin prevederile legii pensiilor (atunci era in vigoare legea pensiilor 19/2000) ci prin legea 495/2004 care la art 62 alin (1) are urmatoarea prevedere :
„Sotul/sotia care insoteste personalul trimis in misiune permanenta in strainatate si caruia/careia i se suspenda raportul de munca sau raporturile de serviciu pe perioada respectiva beneficiaza de stagii de cotizare utile la stabilirea pensiei, cu plata de catre unitatea trimitatoare a contributiei la sistemul public de pensii, la nivelul ultimului salariu avut inaintea plecarii...”
Deci dupa opinia noastra trebuie sa cereti la Casa de pensii „Situatia stagiului de cotizare dupa 01 aprilie 2001” si numai daca in perioada care va intereseaza nu apar sume pentru care s-a platit CAS sa va puneti probleme. In cazul in care nu apar cereti explicatii la unitatea care a trimis sotul in misiune adica Ministerului Afacerilor Externe.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1