Subiect "pensionare anticipata" Deschis de c mircea la data: 12/03/2016 2:12am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensionare anticipata
Scris de: c mircea la data: 12/03/2016 2:12am
Gen:
Data nasterii:15.09.1962
Stagiul de cotizare:35 ani
Alte date:grupa a II a timp de zece ani
Intrebare:am lucrat in fabrica in aceleasi conditii de grupa a II a timp de alti 14 ani.
Conform legislatiei actuale cum se poate recupera perioada respectiva ca si spor de grupa?
Re: pensionare anticipata
Scris de: la pensie la data: 12/03/2016 3:56am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 15 septembrie 2027 la varsta standard de pensionare de 65 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Stagiul in grupa II a fost echivalat cu grupa “conditii deosebite”
Pentru stagiul de cotizare de 10 ani lucrat in gr II aveti dreptul la un stagiu aferent grupelor de munca de 2 ani si 6 luni care se adauga la stagiul de cotizare si realizati un stagiu de cotizare total de de 37 ani si 6 luni.
Pentru stagiul de cotizare de 10 ani lucrat in conditii deosebite beneficiati de reducerea varstei de pensionare cu 2 ani si aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta la varsta de 63 ani adica in data de 15 septembrie 2025.
Aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata, la varsta de 60 ani adica in data de 15 septembrie 2022. Diminuarea acestei pensii depinde de data la care o cereti si de stagiul de cotizare la data depunerii dosarului
Aveti dreptul la pensie anticipata, nediminuata, la varsta de 60 ani adica in data de 15 septembrie 2022 daca pana atunci va completati stagiul de cotizare cu 5 ani si 6 luni si realizati stagiul de cotizarte de 43 ani.
Pentru a beneficia de avantajele acordate celor care au lucrat in grupele de munca trebuia sa fi lucrat in un loc de munca pentru care au fost facute formele si a fost incadrat in o grupa superioara de munca in perioada in care ati lucrat dv.
Grupa II de munca a fost inainte de 01 aprilie 2001 iar dupa aceasta data s-au intocmit alte documentatii de incadrare in grupele de munca astfel ca unele locuri de munca incadrate in gr II de munca inainte de aceasta data au fost incadrate in grupa echivalenta numita conditii deosebite iar altele nu au mai fost incadrate in grupele superioare de munca.
Deci dv puteti beneficia de avantajele grupelor de munca daca ati lucrat in un loc de munca neincadrat in grupele de munca (prin actiune in justitie - la tribunal) daca in aceiasi perioada au fost alte locuri de munca similare cu al dv incadrate in gr II inainte de 01 aprilie 2001 sau conditii deosebite dupa aceasta data.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1