Subiect "pensie la limita de virsta" Deschis de CIOLAN NECULAE la data: 12/04/2016 11:43am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie la limita de virsta
Scris de: CIOLAN NECULAE la data: 12/04/2016 11:43am
Gen:masculin
Data nasterii:27 11 1976
Stagiul de cotizatie 21
Alte date:1an de somal momentan de 2 ani pensie de boala
Intrebare:deoarece am inplinit virsta de 60 de ani pina inplinesc virsta de 65 ani e lege data in care pot sa platesc in avans cei 5 ani si sa depun actele pentru pensie de limita?
Re: pensie la limita de virsta
Scris de: la pensie la data: 12/05/2016 2:55am
Credem ca ati gresit data de nastere deoarece aveti impliniti 60 ani daca v-ati nascut in anul 1956.
Daca v-ati nascut in anul 1956 conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 27 noiembrie 2021, la varsta standard de pensionare de 65 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Avand stagiul de cotizare mai mare de stagiul minim nu trebuie sa va completati stagiul de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta la varsta standard de 65 ani.
Pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta inainte de varsta standard de 65 ani trebuie sa aveti dreptul la reducerea varstei de pensionare (de exemplu pentru stagiul de cotizare lucrat in grupele superioare de munca) si sa aveti stagiul complet de cotizare de 35 ani. Dv insa nu aveti nici stagiu de cotizare lucrat in grupe superioare de munca si nici nu realizati stagiul complet de cotizare prin completarea acestuia. Pe de alta parte legea care permite completarea cu pana la 5 ani a stagiului de cotizare prevede ca se poate face aceasta cu perioadele din ultimii 5 ani in care nu ati fost angajat, nu ati fost in somaj si nici nu ati beneficiat de pensie de invaliditate.
Pensionarea inainte cu maxim 5 ani fata de varsta standard de pensionare de 65 ani fara a beneficia de reducerea varstei de pensionare pentru stagiu in grupele de munca poate fi facuta cu pensie anticipata partiala dar si in acest caz se pune conditia sa aveti realizat stagiul complet de cotizare de 35 ani ( de aceasta data fara a lua in calcul perioada in care ati beneficiat de pensie de invaliditate). Dv nici in acest caz nu va puteti completa stagiul de cotizare.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1