Subiect "Pensie anticipata partiala" Deschis de Magier Alexa la data: 12/05/2016 8:16am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensie anticipata partiala
Scris de: Magier Alexa la data: 12/05/2016 8:16am
Gen:F
Data nasterii:10.11.1960
Stagiul de cotizare:320 luni
Alte date:
Intrebare:Asi dori sa ma pensionez anticipat (anticipat partial). Care sunt conditiile tinand cont de faptul ca am lucrat si cotizat in Romania 100 de luni iar in Germania 220 de luni.
Ce posibilitati a-si avea ?
Va multumesc!
Re: Pensie anticipata partiala
Scris de: la pensie la data: 12/06/2016 7:47am
Cei care au lucrat in doua tari din Uniunea Europeana primesc o pensie comunitara.
Pensia comunitara este compusa din doua componente calculate conform legislatiei fiecarei tari din UE si aceste componente pot fi transmise la domiciliul pensionarului.
Se iau in considerare stagiile de cotizare din cealalta tara numai din punct de vedere al stagiului de cotizare daca este necesar pentru deschiderea dreptului la pensie.
In Romania aveti urmatoarele drepuri la pensie
1 Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 10 octombrie 2022 la varsta standard de pensionare de 61 ani si 11 luni, stagiul complet de cotizare de 31 ani si 11 luni si stagiul minim de cotizare de 15 ani. Pentru aceasta trebuie sa faceti dovada stagiului lucrat in Germania pentru a completa stagiul lucrat in Romania pana la varsta de 15 ani. In calculul punctajului acestei pensii se ia numai perioada lucrata in Romania
2 Aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata, la varsta de 56 ani si 11 luni daca va completati stagiul de cotizare cu 5 ani si 3 luni si realizati stagiul complet de cotizare impreuna cu stagiul de cotizare lucrat in Romania si Germania. Diminuarea depinde de data la care o cereti si de stagiul de cotizare (cumulat in cele doua tari) la data depunerii dosarului .
Completarea stagiului de cotizare se poate face cu maxim 5 ani conform unei legi din Romania, 186/2016, (atentie mai este valabila cca 4 luni) in urmatoarele conditii :
- Sa nu fi lucrat in ultimii 5 ani nici in Romania si nici in Germania.
- Sa platiti o suma de cca 16000 lei noi in maximum 4 rate lunare
Celelalte 3 luni pot fi completate pana la varsta de 56 ani si 11 luni lucrand fie in Romania fie in Germania fie incheind un alt contract cu Casa de pensii pentru care trebuie sa mai platiti cca 1000 lei in 3 rate lunare.
Avand in vedere ca si la punctajul pensiei anticipate partiale se ia numai perioada lucrata in Romania si ca aceasta se mai diminuiaza cu cca30 % trebuie sa va faceti un calcul daca merita sa faceti un asemenea efort financiar pentru obtinerea acestei pensii.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1