Subiect "intrebare" Deschis de Nelu R la data: 01/21/2017 7:18am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
intrebare
Scris de: Nelu R la data: 01/21/2017 7:18am
Gen:M
Data nasterii:30.05.1956
Stagiul de cotizare:
- angajat 30.08.1976-28.09.1976;
- 29.09.1997-30.06.1977, stagiu militar 9 luni;
- 14.07.1977-06.09.1978, reangajat la aceeasi unitate;
- 15.09.1977-30.07.1983, studii universitare cursuri zi
- in perioda facultatii 01.10.81-15.06.1982, profesor suplinitor (9 luni)
- 29.08.83-31.12.2016, angajat

Alte date: gr II: 14 ani, 6 luni
Intrebare:care sunt conditiile actuale de iesit la pensie anticipata sau limita de varsta; multumesc
Re: intrebare
Scris de: la pensie la data: 01/23/2017 4:09am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 30 mai 2021 la varsta standard de pensionare de 65 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Stagiul in grupa II a fost echivalat cu grupa “conditii deosebite”
Pentru stagiul de 14 ani in gr II aveti dreptul la un stagiu aferent grupelor de munca de 3 ani si 6 luni care se adauga la stagiul de cotizare impreuna cu stagiile de cotizare asimilate pentru stagiul militar si studii universitare si realizati un stagiu total de cotizare de 44 ani si 7 luni.
Pentru stagiul de 14 ani lucrat in conditii deosebite aveti dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 3 ani si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 62 ani adica in data de 30 mai 2018.
In prezent aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata. Diminuarea depinde de data la care o cereti si de stagiul de cotizare la data depunerii dosarului.
Nu ati precizat daca ati incetat activitatea si ati depus dosarul de pensionare cu pensie anticipata partiala si deasemeni nu stim daca ati depus acte doveditoare pentru perioada lucrata ca profesor suplinitor, pe perioada facultatii. Trebue sa va precizam insa ca la calculul pensiei pentru limita de varsta vi se ia in calcul perioada facultatii daca in aceasta perioada nu ati realizat venituri. Deci pentru a vi se lua in calcul perioada facultatii nu ar trebui sa depuneti adeverinta pentru perioada lucrata in timpul facultatii.
Scris de: Nelu R la data: 01/23/2017 6:30pm
Nu am intrerupt inca serviciul. As dori sa depun dosarul de pensie.

Intrebari:
- Am lucrat in timpul facultatii, un an(ca profesor suplinitor si este trecut in cartea de munca). La calculul pensiei pentru limita de varsta se tine cont de cei 5 ani de facultate sau numai de 4 ani?
- Stagiul militar(9 luni) si cursurile de zi ale facultatii(5 ani) reprezinta un avantaj la clculul pensiei la limita de varsta? Este obligaturiu sa fie luate in calcul?
Scris de: la pensie la data: 01/25/2017 3:36am
Art 49 alin (3) din legea pensiilor 263/2010 prevede ca se beneficiaza de perioadele asimilate, necontributive (inclusiv pentru studii universitare) daca nu s-au realizat stagii de cotizare in conditiile legii.
Deci raspunsul la prima intrebare depinde de modul de interpretare al acestor prevederi de catre functionarii Casei de pensii . Noi presupunem ca nu va fi recunoscuta intreaga perioada de 5 ani.
Perioadele asimilate pentru stagiul militar si studii universitare nu este obligatoriu conform unui proverb care zice ca „un bine nu se poate face cu forta”. Punctajele suplimentare pentru stagiile asimilate pentru stagiul militar si studii universitare depind de perioada in care s-au efectuat acestea dar cu aproximatie sunt de 3,5 puncte anuale care duc la o crestere cu 0,1 puncte a punctajului mediu al pensiei.
Scris de: Nelu R la data: 01/27/2017 6:09am
Gen:m
Data nasterii:30.05.1956
Stagiul de cotizare:35 ani si 4 luni
Alte date:
Intrebare:va multumesc pentru raspusurile profesioniste; eu am inteles urmatorul rationament: pentru calculul pensiei la limita de varsta se aduna punctajele medii anuale din perioada lucrata efectiv (stagiul de cotizare) cu punctajele din alte stagii asimilate (cursuri universitare la zi si stagiu armata) si suma respectiva se imparte la 35 (stagiul complet de cotizare); asa este ?
Scris de: la pensie la data: 01/27/2017 8:44am
Ati inteles corect.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1