Subiect "cum se face trecerea de la invaliditate la limita de varsta" Deschis de ZMARANDOIU CORNEL la data: 01/26/2017 7:15am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
cum se face trecerea de la invaliditate la limita de varsta
Scris de: ZMARANDOIU CORNEL la data: 01/26/2017 7:15am
Gen:M
Data nasterii:09.04.1955
Stagiul de cotizare:41 ani 11 luni 14 zile (stagiu total)
Alte date:Stagiu in conditii gr II Legea 3/1977 -14 ani 4 luni 27 zile. Am fost pensionat pe caz de boala grad 3 din 2012 la varsta de 56 ani 9 luni 21 zile. La varsta de 60 ani 9 luni 3 zile am fost trecut la gradul 2 si sunt si in prezent . In ultima decizie de pensionare scrie ca la 62 ani adica in aprilie anul acesta pot beneficia de pensie la limita de varsta . Intre 10.01.2012 si 01.07.2012 am mai lucrat cu norma de 4 ore/zi.
Intrebare: Cum se face trecerea la pensia la limita de varsta ?Trebuie depusa cerere? Se ia in calcul si perioada cu jumatate de norma lucrata sau trebuie sa depun adeverinta? Poate fi pensia la limita de varsta mai mica decat pensia de invaliditate?
Re: cum se face trecerea de la invaliditate la limita de varsta
Scris de: la pensie la data: 01/27/2017 7:30am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 09 aprilie 2020 la varsta standard de pensionare de 65 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Stagiul in grupa II a fost echivalat cu grupa “conditii deosebite”
Pentru stagiul de 14 ani in gr II aveti dreptul la un stagiu aferent grupelor de munca de 3 ani si 6 luni care se adauga la stagiul de cotizare.
Pentru stagiul de 14 ani lucrat in conditii deosebite aveti dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 3 ani si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 62 ani adica in data de 09 aprilie 2017.
Trecerea de la pensie de invaliditate la pensie pentru limita de varsta se face din oficiu (fara cerere) si nu trebuie sa mai depuneti acte doveditoare daca la dosarul din 2012 ati depus toate actele necesare atunci (inclusiv pentru un eventual stagiu militar).
Pentru perioada lucrata cu jumatate de norma, cat timp ati avut pensie de invaliditate de gr 3, nu trebuie sa depuneti acte deoarece sumele castigate in aceasta perioada se afla in arhiva electronica a Casei de pensii .
Decizia pentru pensie pentru limita de varsta o veti primi cu intarziere de cca 2-3 luni asa cum le-ati primit si pe celelalte si numai daca intarzierea este mai mare puteti interveni cu o cerere la Casa de pensii pentru ai atentiona.
In calculul pensiei pentru limita de varsta se iau in calcul si perioadele in care ati beneficiat de pensie de invaliditate de gr 3 si gr 2. Pensia dv pentru limita de varsta nu poate fi mai mica decat pensia de invaliditate deoarece aceasta se intampla la cei care beneficiaza de stagiu de cotizare potential si dupa aprecierea noastra dv nu ati primit stagiu potential la ultima decizie de pensie de invaliditate de gr 2.
Scris de: Zmarandoiu Cornel la data: 01/28/2017 9:37am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Stagiul potential de care vorbiti ar trebui sa fie trecut pe ultima decizie? Eu am datele introduse in calculatorul de pensie pana când am iesit la pensie. In perioada când am fost la pensie de invaliditate se introduce salariu minim pe economie? Cum se introduce in perioada când am si lucrat cu jumătate de norma? As vrea sa introduc datele la zi sa vedem la e rezultat ajung. Multumesc mult.
Scris de: la pensie la data: 01/31/2017 3:39am
Nu va preocupati prea mult pentru stagiu de cotizare potential pentruca asa cum am presupus nu ati beneficiat de el pe ultima decizie.
Am verificat datele introduse de dv in program si avem urmatoarele observatii.
1- Nu ati introdus sporul de vechime care se acorda automat de casa de pensii si care trebuie introdus asa cum explicam pe forum la pagina de la adresa :
http://www.lapensie.com/forum/spor-de-vechime.php
Corect pentru dv este urmatorul spor de vechime
Intre iulie 1978 - iunie 1983 3 %
Intre iulie 1983 - august 1983 5 %
Intre septembrie 1983 - iunie 1988 9 %
Intre iulie 1988 - martie 1992 12 %
2 Ati introdus o perioada lunga un spor de 12 %, daca acesta este diferit de cel de vechime si ati depus adeverinta pentru el se cumuleaza cu sporul de vechime de mai sus si se introduce in coloana sporuri in %.
3.Pe perioada lucrata in gr II de munca punctajele lunare se majoreaza cu 25 %. Deoarece programul de calcul nu face automat acest calcul. Acest punctaj suplimentar il putem calcula noi daca dupa introducerea sporurilor de la punctul 1 si 2 reveniti si ne comunicati perioada lucrata in grupa de munca sub forma „intre zi/luna/an si zi/luna/an”
4 La calculul pensiei pentru limita de varsta pe prioada cat ati beneficiat de pensie de invaliditate se selecteaza codul „L” si se introduc in loc de salarii sumele primite ca pensie de invaliditate. Mai dificil in cazul dv este faptul ca ati primit anumite sume in anul 2013 pentru indicele de corectie.
5 Sumele castigate pe contract de jumatate de norma se introduc fie separat in coloana „Soruri in suma fixa” fie le cumulati cu pensia si le introduceti in coloana salarii tarifare.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1