Subiect "Pensie invaliditate" Deschis de Maria Marin la data: 01/28/2017 3:55am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensie invaliditate
Scris de: Maria Marin la data: 01/28/2017 3:55am
Gen:F
Data nasterii:iulie 1961
Stagiul de cotizare:36,9
Alte date:
Intrebare:Sunt pensionată pe caz de boala gr 3 ,de 5 ani, am 10 ani pe gr 2 ,inclusi in astia 36,9 ani, va rog sa-mi spuneti daca as plati diferenţa pana la 40 de ani de munca m-as putea pensiona anticipat fara penalitati? Va multumesc mult!
Re: Pensie invaliditate
Scris de: la pensie la data: 01/30/2017 9:44am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in luna august 2023 la varsta standard de pensionare de 62 ani si 1 luna, stagiul complet de cotizare de 32 ani si 3 luni si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Stagiul de cotizare este prezentat neclar pentruca nu ati precizat daca in stagiul de cotizare de 36 ani si 9 luni ati inclus si stagiul de cotizare suplimentar aferent stagiului in gr de munca. Am luat in calcul ca nu ati inclus acest stagiu suplimentar.
Stagiul in grupa II a fost echivalat cu grupa “conditii deosebite”
Pentru stagiul de 10 ani in gr II aveti dreptul la un stagiu aferent grupelor de munca de 2 ani si 6 luni care se adauga la stagiul de cotizare impreuna cu perioada cat ati beneficiat de pensie de invaliditate si realizati stagiul total de cotizare de 39 ani si 3 luni.
Pentru stagiul de 10 ani lucrat in conditii deosebite aveti dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 2 ani si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 60 ani si 1 luna adica in luna august 2021.
Nu ati motivat dorinta optarii la pensie anticipata, nediminuata, in locul pensiei de invaliditate.
Din punct de vedere al calculului pensiei nu exista diferente intre cele doua pensii si ar rezulta pensii egale
Daca aveti probleme privind revizuirea medicala anuala si incadrarea in un grad de invaliditate ar fi un motiv insa in acest caz trebuie sa aveti in vedere urmatoarele :
- Pentru a beneficia de pensie anticipata, nediminuata in luna august 2018 trebuie sa va completati stagiul de cotizare cu 6 ani si sa realizati stagiul total de cotizare de 40 ani si 3 luni fara a lua in calcul perioada in care ati beneficiat de pensie de invaliditate.
- Completarea stagiului de cotizare cu 6 ani se poate face astfel:
Prin incheierea unui contract de asigurare sociala, pana in 26 aprilie 2017 conform legii 186/2016 in cadrul caruia trebuie sa platiti cca 16000 lei la incheierea contractului pentru un stagiu de 5 ani anteriori.
Prin incheierea unui contract de asigurare sociala pana in luna august 2017 in cadrul caruia trebuie sa platiti rate lunare de cca 250 lei pentru un stagiu de 1 an .
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1