Subiect "Vechime incompleta" Deschis de Neda Rodica la data: 02/08/2017 11:18am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Vechime incompleta
Scris de: Neda Rodica la data: 02/08/2017 11:18am
féminin
Data 1955
Stagiul de 14 ani si 9 luni
Alte date:
Buna ziua am 14 ani si 9 luni lucrati on Romania ,locuiesc in provincia Québec,Canada de 20 de ani,am depus aici dosarul de pensie pentru limita de virsta;autoritatile competente de aici l-au trimais in Romania; aici nu am cotisat la nici un regim de pensie;pot sa primesc pensia din Romania daca imi lipsesc 3 luni!sau trebuie sa cotizez cele 3 luni.Merci anticipat!
Re: Vechime incompleta
Scris de: la pensie la data: 02/09/2017 8:13am
Pensia pentru limita de varsta o puteti primi numai daca aveti stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Ati optat neinspirat sa depuneti dosarul de pensionare in Canada avand in vedere ca nu aveati indeplinite conditiile de pensionare. Corespondenta intre autoritatile competente din Canada si Casa de pensii din Romania se vor prelungi mult.
Dupa opinia noastra considerati ca dosarul depus in Canada va fi respins si incepeti inca de pe acum intocmirea unui dosar pe care sa-l depuneti in Romania prin o persoana din Romania imputernicita de dv prin procura sa va incheie un contract de de asigurare sociala pentru perioada care va lipseste pana la stagiul minim de cotizare de 15 ani si sa depuna si dosarul de pensionare.
Procura poate fi eliberata de ambasada sau un consulat al Romaniei in Canada.
Mai dificil este daca in dosarul depus in Canada se afla si documente in original.
Posibilitatile de completare a stagiului de cotizare din Romania sunt urmatoarele :
- Incheierea unui contract de asigurare sociala cu casa de pensii conform prevederilor legii 186/2016 pe o perioada trecuta Acest tip de contract se poate face pana in 26 aprilie 2017 si trebuie sa platiti o contributie care depinde de perioada prevazuta in contract. De exemplu pentru ultimele 3 luni din anul 2016 trebuie sa platiti in total cca 1000 lei
- Incheierea unui contract de asigurare sociala cu casa de pensii conform prevederilor legi pensiilor 263/2010 pentru o perioada viitoare in cazul caruia trebuie sa platiti rate lunare de cca 290 lei deci un total de cca 870 lei si nu va puteti pensiona decat dupa scurgerea celor 3 luni.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1