Subiect "Compensatii banesti" Deschis de NUTU FELICIA la data: 02/12/2017 12:25pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Compensatii banesti
Scris de: NUTU FELICIA la data: 02/12/2017 12:25pm
Gen:F
Data nasterii:ian. 1958
Stagiul de cotizare:35 ani si 4 luni+4 ani facultate
Alte date:Pregatire dosar pensionare
Intrebare:
1. In luna mai 1993 ( 10.160 lei) si cateva luni din anii 1996 si 1997 mi-au fost acordate pe langa salariu si sporuri compensatii lunare in suma fixa de 11.000, 17.000 si 23.000 lei, trecute in carnetul de munca. Acestea intra la calculul pensiei ? Trebuie adeverinta pentru ele ?
2.Prin Contractul Colectiv de Munca la CFR ne-a fost acordat din 1990 pana in 2001 spor de vechime mai mare decat cel din legislatia la care faceti referire pe site, cu cateva procente. Pana in 1.10. 1998 la CFR nu ni s-a trecut sporul de vechime in carnetul de munca. Trebuie sa dovedesc acest spor cu adeverinte ? Imi va fi luat in calcul la pensie, chiar daca e mai mare decat cel stabilit prin lege sau trebuie sa actionez in instanta ?
Eu mi-am trecut in programul dvs. de calcul al pensiei sporul de vechime mai mare acordat si compensatiile de la pct. 1.
3.Dupa 01.04.2001 am introdus in programul dvs. venitul brut din declaratiile nominale depuse de angajator la CAS. Este corect ? In unele luni venitul brut realizat este mai mare decat plafonarea CAS de 3 sau 5 salarii din anii respectivi (datorita celui de-al 13-lea salariu, primelor, sumelor acordate pentru proiecte FEN, sume care am inteles ca intra la calculul pensiei dupa 01.04. 2001.Este corect cum am procedat ? Programul dvs. limiteaza automat baza de calcul la 3 sau 5 salarii medii pe economie in perioadele in care plafonarea a actionat si-mi calculeaza corect pensia ?
Re: Compensatii banesti
Scris de: la pensie la data: 02/13/2017 11:07am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in luna ianuarie 2019 la varsta standard de pensionare de 61 ani, stagiul complet de cotizare de 31 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
In prezent aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata. Diminuarea depinde de stagiul de cotizare pe care il veti avea la depunerea dosarului.
1 Nu este clar despre ce sume compensatorii vorbiti si nici cum sunt specificate in carnetul de munca. Daca este vorba de sume compensatorii inainte de intrare in somaj si sunt prezentate explicit in carnetul de munca sunt luate in calcul fara adeverinta
Pentru a fi mai sigura ar trebui sa va prezentati cu carnetul de munca la ghiseul Casei de pensii si sa intrebati.
2 Sporul de vechime inainte de 01 aprilie 1992 se acorda automat de catre Casa de pensii conform celui acordat celor care au lucrat in sectorul CFR daca in carnetul de munca este specificat clar acest lucru .
Dupa 01 aprilie 1992 trebuie sa prezentati adeverinta, Credem ca nu ar fi rau ca in aceiasi adeverinta sa se precizeze si sporul de vechime inainte de aprilie 1992.
Credem ca ati procedat corect introducand sumele compensatorii si sporurile de vechime sub rezerva celor spuse la punctul 1.
3 Dupa aprilie 2001 trebuie sa introduceti in calcul sumele pentru care s-a platit CAS deoarece nu s-a platit CAS peste sumele limita. Programul nostru de calcul face automat limitarea.
Daca vreti sa calculati pensie anticipata partiala nu trebuie sa introduceti in calcul perioada studiilor universitare.
Pentru a mari precizia calculului trebuie sa faceti urmatoarele corectii :
- Sa calculati dv punctajul mediu al pensiei impartind punctajul total realizat la stagiul dv complet de cotizare care este de 31 ani (programul face calculul cu 30 ani).
- Punctajul mediu calculat mai sus sa-l corectati inmultindu-l cu indicele de corectie acordat la data depunerii dosarului. In anul 2017 se acorda indicele de corectie de 1,14 pana la 30 iunie si 1,05 incepand cu 01 iulie.
Scris de: NUTU FELICIA la data: 02/13/2017 1:42pm
Gen:F
Data nasterii:ian 1958
Stagiul de cotizare:35 ani si 4 luni+4 ani facultate
Alte date:Pregatire dosar pensionare
Intrebare:Compensatiile lunare in suma fixa cred ca au fost acordate pentru partile sociale platite pana in 1989, in baza Legii 3/1982 privind participarea cu parti sociale a oamenilor muncii din unitatile economice de stat la constituirea fondului de dezvoltare economica. Intrebarea era daca sumele acordate ca si compensatii in sume fixe in anii 1993, 1996 si 1997 intra la calculul pensiei ?
Scris de: la pensie la data: 02/13/2017 2:57pm
Daca aceste sume constituie restituirea contributiilor la fondul de desvoltare economica acestea nu intra in calculul punctajului pensiei.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1