Subiect "Varsta pensionare fara penalizari" Deschis de Teo la data: 03/01/2017 8:07am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Varsta pensionare fara penalizari
Scris de: Teo la data: 03/01/2017 8:07am
Gen:M
Data nasterii:19.12.1960
Stagiul de cotizare:-
Alte date:
-10.1979-08.1982 - scoala militara
-m-am incadrat pe 20.08.1982
-in perioadele 20.08.1982-16.03.1983 si 16.05.1983-01.06.1990 am fost incadrat in gr.I de munca in procent de 100%
-in perioada 01.06.1990 - 01.11.1993 am intrerupt activitatea
-am reluat activitatea din 01.11.1993
-perioada 01.04.2001 - 01.01.2007 este incadrata in categoria conditii deosebite in procent de 100%
Intrebare: La ce varsta pot iesi la pensie fara penalizari?
Re: Varsta pensionare fara penalizari
Scris de: la pensie la data: 03/02/2017 3:50am
Datele sunt neclare.
Va rugam sa reveniti si sa precizati :
- daca activitatea prezentata a fost in sectorul militar sau in sectorul public (civil).
- daca perioada iunie 1990 - octombrie 1993 este singura intrerupere si daca in prezent lucrati.
Scris de: Teo la data: 03/03/2017 1:24am
Revin cu precizari:
-activitatea am desfasurat-o in sectorul civil
-perioada 1990-1993 este singura intrerupere
-in prezent lucrez

Va multumesc
Scris de: la pensie la data: 03/03/2017 2:29am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 19 decembrie 2025 la varsta standard de pensionare de 65 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Stagiul in grupa I a fost echivalat cu grupa “conditii speciale”
Pentru stagiul de 7 ani si 7 luni in gr I si 5 ani si 9 luni in conditii deosebite aveti dreptul la un stagiu aferent grupelor de munca de 4 ani si 9 luni care se adauga la stagiul de cotizare impreuna cu stagiul de cotizare asimilat pentru scoala militara si realizati un stagiu total de cotizare de 39 ani si 6 luni.
Pentru stagiul de 7 ani lucrat in conditii speciale si 6 ani lucrat in conditii deosebite (completat cu 3 luni neutilizate la conditii speciale) aveti dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 4 ani si 6 luni si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 60 ani si 6 luni adica data de 19 iunie 2021.
Aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata, la varsta de 60 ani adica in 19 decembrie 2020. Diminuarea depinde de stagiul de cotizare pe care il veti avea la depunerea dosarului.
Scris de: Teo la data: 03/09/2017 2:29am
Va multumesc pentru raspunsul detaliat.

In datele initiale, am uitat sa trec o perioada de grupa I de munca: 01.11.1993-01.04.2001.

Va rog sa ma mai ajutati cu cateva detalii tehnice:
-cum se calculeaza punctajul si stagiul suplimentar pentru:
-2 ani si 8 luni scoala militara
-16 ani si 5 luni conditii speciale (gr.I)
-5 ani si 9 luni conditii deosebite
-stagiul suplimentar se adauga la stagiul realizat la varsta pensionarii si punctajul obtinut se imparte la 35 pentru a obtine punctajul final?
-se aplica plafonari la punctajul final?

-cu cat se diminueaza varsta de pensionare pentru:
-16 ani si 5 luni conditii speciale
-5 ani si 9 luni conditii deosebite
Scris de: la pensie la data: 03/09/2017 8:13am
In urma completarilor privind stagiile in grupele de munca raspunsul se modifica astfel :
Pentru stagiul de 16 ani si 7 luni in gr I si 5 ani si 9 luni in conditii deosebite aveti dreptul la un stagiu aferent grupelor de munca de 5 ani si 3 luni care se adauga la stagiul de cotizare impreuna cu stagiul de cotizare asimilat pentru scoala militara si realizati un stagiu total de cotizare de 40 ani.
Pentru stagiul de 16 ani lucrat in conditii speciale si 6 ani lucrat in conditii deosebite (completat cu 3 luni neutilizate la conditii speciale) aveti dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 9 ani si va puteti pensiona imediat cu pensie pentru limita de varsta.
Pe perioada scolii militare se ia in calcul salariul minim pe economie din acea perioada
Punctajele suplimentare pentru stagiile in grupele de munca se calculeaza prin majorarea cu 50 % a punctajelor lunare obtinute pe perioada lucrata in gr I sau conditii speciale si cu 25 % a punctajelor lunare obtinute pe perioada lucrata in gr II sau conditii deosebite.
Punctajul mediu al pensiei se calculeaza prin impartirea punctajului total realizat (inclusiv punctajele suplimentare) la stagiul complet de cotizare, care in cazul dv este 35 ani.
Punctajul mediu calculat mai sus se corecteaza prin inmultirea cu indicele de corectie acordat la data iesirii initiale la pensie conform art 170 din legea pensiilor 263/2010. Daca va pensionati inainte de 01 iulie 2017 vi se acorda indicele de corectie de 1,14.
Nu se plafoneaza punctajul final ci se plafoneaza sumele luate in calcul pentru punctajele lunare la limitele precizate de noi pe site la adresa :
http://www.lapensie.com/forum/limitarea-salariului-luat-in-calculul-pensiei.php .
Scris de: Teo la data: 03/15/2017 2:10pm
Revin cu următoarea întrebare: colegii de la personal mi-au spus că nu îndeplinesc condițiile de pensionare deoarece:
-Stagiul in grupa 1 de munca a fost de 15 ani și câteva luni (greșeala mea de calcul, recunosc)
-In grupa a 2 -a de munca am lucrat 5 ani și 9 luni și reducerea vârstei de pensionare de aplica pentru un minim de 6 ani. Este adevărată această remarcă?
Va multumesc
Scris de: la pensie la data: 03/16/2017 3:34am
Este adevarat ca pentru stagii de cotizare mai mici de 6 ani lucrate in conditii deosebite nu se acorda reducerea varstei de pensionare. In rapunsul anterior v-am precizat ca noi am calculat cu 6 ani lucrati in conditii deosebite deoarece am completat stagiul lucrat in conditii deosebite cu 3 luni neutilizate la grupa I (conditii speciale).
Acum nu stim daca se mai poate completa pentruca nu ati precizat cu cate luni se depasesc cei 15 ani lucrati in gr I. Dupa un calcul facut de noi nu aveti depasire de 3 ani pentru a face completarea.
In aceste conditii pentru stagiul de 15 ani lucrat in conditii speciale aveti dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 7 ani si 6 luni si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 57 ani si 6 luni adica in data de 19 iunie 2018.
Scris de: Teo la data: 03/17/2017 4:30am
Completarea stagiului cu lunile nefolosite de la grupa 1 (chiar daca nu e cazul la mine) este ceva nou si pentru "profesionistii" de la Biroul Personal.

Va multumesc
Scris de: la pensie la data: 03/17/2017 9:53am
Va recomanam sa cititi si sa le indicati si celor de la biroul personal, prevederile art 60 din legea pensiilor 263/2010 modificat prin legea 142/2016 publicata in MO nr 528/2016.
Pentru aceasta cautati textul legii pensiilor 263/2010 actualizat la zi pe care il puteti gasi pe site-ul Casei Nationale de Pensii Publice la adresa :
https://www.cnpp.ro/legi
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1