Subiect "Modificare lege pensie" Deschis de nelu titi la data: 03/02/2017 6:01am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Modificare lege pensie
Scris de: nelu titi la data: 03/02/2017 6:01am
Gen:m
Data nasterii:06.06.1954
Stagiul de cotizare:40 de ani+9 ani part-time (contract 2 ore/zi)
Alte date:deţin PFA cod CAEN 7490 (alte activităţi profesionale,ştiinţifice şi tehnice),fără angajaţi
Intrebare:În condiţiile în care legea pensiilor a fost modificată în anul 2016 în sensul că inclusiv locuitorii oraşului Tg.Mureş beneficiază de o reducere de 2 ani fără penalizări,vă rog să-mi răspundeţi la două întrebări:
1.După pensionare luând în calcul cei 2 ani,mai pot desfăşura activitate ca PFA?
2.La calculul pensiei în aceste condiţii se iau în considerare anii de studiu şi stagiul militar?
Re: Modificare lege pensie
Scris de: la pensie la data: 03/03/2017 2:55am
Daca ati avut domiciliu minim 30 ani in orasul Tg Mures beneficiati de pensie anticipata partiala, nediminuata, la varsta de 63 ani.
Aceasta fiind pensie anticipata partiala nu se iau in calcul stagiile asimilate pentru studii universitare si stagiul militar.
Pe perioada pensiei anticipate partiale pensia nu poate fi cumulata cu venituri de orice fel pentru care trebuie platit CAS. In cazul activitatii ca PFA nu trebuie platit CAS (conform art 6 alin 1 IV din legea pensiilor 263/2010) pentru sumele anuale care nu depasesc 4 salarii medii brute luate in calculul de fundamentare al bugetului asigurarilor sociale din acel an. In anul 2017 acest salariu mediu brut este de 3131 lei. Atentie insa la contabilizarea sumelor pentru a nu depasi acest plafon pentruca in caz contrar se recupereaza pensia din urma.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1