Subiect "cotizatia la asigurari sociale in UE" Deschis de Adelina la data: 03/02/2017 11:10am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
cotizatia la asigurari sociale in UE
Scris de: Adelina la data: 03/02/2017 11:10am
Gen:f
Data nasterii:1958
Stagiul de cotizare:39 ani
Alte date:
Intrebare:
Am intrebat la Casa de pensii a Municipului Bucuresti daca pot sa ma pensionez anticipat, luand in calcul si anii in care am cotizat la sistemul de pensii din Danemarca, tara in care lucrez de mai multi ani.
Raspunsul a fost ca da, aceste contributii se constituie ca vechime si contribuie la pensie (daca provin dintr-o tara UE).
Din alte surse (incl de pe acest site) aflasem ca aceste perioade si sumele aferente nu se iau in calcul in nici o situatie.
Sunt in mare incurcatura Va rog mult sa-mi explicati daca am inteles corect. Astept cu mare interes raspunsul dvs.
Re: cotizatia la asigurari sociale in UE
Scris de: la pensie la data: 03/03/2017 3:42am
Credem ca nu ati inteles corect nici de pe site si nici de la Casa de pensii.
In prezent cei care au lucrat in doua tari din Uniunea Europeana primesc o pensie comunitara.
Pensia comunitara este compusa din doua componente calculate conform legislatiei fiecarei tari din UE si aceste componente pot fi transmise la domiciliul pensionarului.
Se iau in considerare stagiile de cotizare din cealalta tara numai din punct de vedere al stagiului de cotizare daca este necesar pentru deschiderea dreptului la pensie.
In Romania aveti urmatoarele drepuri la pensie
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta la varsta standard de pensionare . Din pacate nu va putem preciza varsta standard de pensionare a dv pentruca nu ati dat luna nasterii. Ea poate fi intre 61 ani si 61 ani si 3 luni. Pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta trebuie sa aveti stagiu minim de 15 ani, deci pentru aceasta nu trebuie sa faceti dovada stagiului cotizat in Danemarca
In prezent, in functie de luna de nastere, aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata, sau pensie anticipata, nediminuata.
Daca sunteti nascuta in lunile ianuarie februarie sau martie 1958 aveti varsta standard de pensionare de 61 ani si stagiul complet de cotizare de 31 ani si in acest caz aveti dreptul la pensie anticipata, nediminuata, si avand stagiul de cotizare de 31 ani + 8 ani nu trebuie sa faceti dovada stagiului de cotizare din Danemarca.
Daca sunteti nascuta dupa 31 martie 1958 aveti stagiul complet de cotizare intre 31 ani si 1 luna si 31 ani si 3 luni si in acest caz aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata, fara a face dovada stagiului de cotizare din Danemarca sau pensie anticipata, nediminuata, daca faceti dovada stagiului de cotizare lucrat in Danemarca pentru a realiza stagiul complet de cotizare + 8 ani (adica o completare cu 1 pana la 3 luni).
Va recomandam sa cititi si alte informatii la adresa :
https://www.cnpp.ro/relatii-internationale
Unde puteti afla si altele facand click pe „Informatii utile pentru lucratorii migranti.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1