Subiect "transformare in pensie limita virsta" Deschis de a doina la data: 03/07/2017 4:12am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
transformare in pensie limita virsta
Scris de: a doina la data: 03/07/2017 4:12am
Gen:F
Data nasterii:13.01.1958
Stagiul de cotizare:35
Alte date:
Intrebare:Doresc sa depun cerere pentru pensie anticipata partiala in 13 aprilie 2017.Am 2 intrebari , daca ma puteti ajuta :
1.La calcului pensiei se va lua in considerare indicele de corectie pensie valabil pina in 1 iulie 2017 , adica 1,14.
Imi puteti spune ce inseamna trecerea la pensie de limita virsta , care se va face automat , in 13 ianuarie 2019?
pe linga adaugarea punctelor pentru facultate facuta la zi, RAMINE ACELASI INDICE DE CORECTIE DE 1.14 , sau se va recalcula pensia la ce va fi atunci? Cum se procedeaza in momentul actual ?
2. Tinind cont ca inca lucrez , va trebui sa duc adeverinta de la locul de munca in momentul depunerii cererii pentru pensia anticipata partiala? angajatorul este obligat sa faca un alt contract , pe perioada determinata ?(daca doreste , bineinteles!)
la primirea deciziei de pensionare , voi aduce o alta adeverinta cu incetarea calitatii de asigurat , iar plata pensiei se va face incepind cu acea data a incetarii calitatii de asigurat ?
va rog sa-mi spuneti daca gresesc in rationamentul expus la pct 2
va multumesc
Re: transformare in pensie limita virsta
Scris de: la pensie la data: 03/07/2017 7:14am
1 Aveti dreptate. Indicele de corectie se acorda cel stabilit la iesirea initiala la pensie.
Daca depuneti dosarul pentru pensie anticipata partiala in 13 aprilie 2017 veti primi indicele de corectie 1,14 si acesta va fi folosit si la recalcularea pensiei care se va face la trecerea la pensie pentru limita de varsta cand se vor introduce in calcul stagiul de cotizare asimilat pentru studii universitare si stagiul de cotizare realizat dupa depunerea dosarului pentru pensie anticipata partiala.
2. Nu sunteti obligat sa incetati activitatea la depunerea dosarului pentru pensie anticipata partiala ci puteti lucra in continuare. Pensia anticipata partiala se acorda de la data depunerii dosarului pentru aceasta dar se introduce in plata numai la data depunerii dovezii activitatii si pana atunci pensia se considera suspendata.
Conform art 56 alin (1) litera c) din legea 53/2003, Codul muncii, angajatorul are dreptul sa declare incetarea de drept a contractului dv de munca la „data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei anticipate partiale” . Pentru a lucra in continuare dupa declararea incetarii de drept a contractului dv de munca angajatorul trebuie sa fie de acord cu incheierea unui alt contract de munca.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1