Subiect "Pensie limita varsta / pensie anticipata fara penalizare" Deschis de Constanta B la data: 03/08/2017 4:09am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensie limita varsta / pensie anticipata fara penalizare
Scris de: Constanta B la data: 03/08/2017 4:09am
Gen: F
Data nasterii: 21.02.1961
Stagiul de cotizare: 30 ani
Alte date:
Intrebare: Va rog sa-mi spuneti cand pot iesi la pensie la limita de varsta sau anticipat fara penalizare .
Am 27 de ani cumulati de munca si si 3 ani cumulati de somaj . In perioada 01.03.1986. - 16.11.2000. (14 ani, 8 luni) am lucrat in grupa II .
Re: Pensie limita varsta / pensie anticipata fara penalizare
Scris de: la pensie la data: 03/08/2017 8:09am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 21 februarie 2023 la varsta standard de pensionare de 62 ani, stagiul complet de cotizare de 32 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Stagiul in grupa II a fost echivalat cu grupa “conditii deosebite”
Pentru stagiul de 14 ani si 8 luni in gr II aveti dreptul la un stagiu aferent grupelor de munca de 3 ani si 6 luni care se adauga la stagiul de cotizare impreuna cu stagiul de cotizare asimilat pentru perioada de somaj si realizati un stagiu de cotizare total de 33 ani si 6 luni.
Pentru stagiul de cotizare de 14 ani lucrat in conditii deosebite beneficiati de reducerea varstei de pensionare cu 3 ani si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 59 ani adica in 21 februarie 2020.
Aveti dreptul la pensie anticipata partiala la varsta de 57 ani adica in data de 21 februarie 2018. Diminuarea depinde de stagiul de cotizare pe care il veti avea la depunerea dosarului.
Nu puteti beneficia de pensie anticipata, nediminuata, pentruca pentru aceasta trebuie sa va completati stagiul de cotizare cu 6 ani si 6 luni si sa realizati stagiul de cotizare de 40 ani.
Scris de: Constanta B la data: 03/08/2017 10:03am
Mai ajutati-ma va rog cu o precizare . Am vazut ca ati facut mentiuni in raspunsul catre un alt solicitant refritor la valoarea indicelui de corectie pe 2017, valoare stabilita la 1,14 .
Imi putesti spune in baza carui calcul sau legi s-a ajuns la acest indice ?
Conform articolului 170 din legea 263/2010 valoarea indicelui de corectie ar trebui sa fie 1.33.
Aveti calculul mai jos.
Am rugamintea sa ma corectati daca gresesc si sa-mi indicati dvs metoda corecta .

CSMB : 2681 lei
VPP : 871.7 lei
(2681 x 0.433) / 871.7 = 1.33

Art. 170
(1) Pentru persoanele inscrise la pensie incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, la punctajul mediu anual determinat in conditiile art. 95 se aplica un indice de corectie calculat ca raport intre 43,3% din castigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent si valoarea unui punct de pensie in vigoare la acea data.
(2) Prevederile alin. (1) se aplica o singura data, la inscrierea initiala la pensie.

Exista si DECIZIA nr.437 din 29 octombrie 2013 care indica ca metoda de calcul cea prevazuta in baza legii 263/2010.

Cu stima ,
Constanta
Scris de: la pensie la data: 03/09/2017 3:42am
Daca ati citit raspunsurile date de noi pe aceasta tema ati vazut ca desi cunoastem cum se face acest calcul noi nu facem acest calcul ci asteptam promulgarea legii de aprobare a bugetului anual de asigurari sociale prin care se comunica acest indice.
La rugamintea dv vom face o analiza a erorilor comise de dv si anume :
1 Prevederile art 170 din legea pensiilor 263/2010 prezentate de dv au fost modificate prin OUG 1/2013 si sunt urmatoarele :
„Art 170
(1)Pentru persoanele inscrise la pensie incepand cu data intrarii in vigoare a acestei legi, la punctul mediu anual determinat in coditiile art 95 se aplica un indice de corectie calculat in raport intre 43,3% din castigul salarial mediu brut realizat si valoarea unui punct de pensiein vigoare la data inscrierii la pensie, actualizata cu rata medie anuala a inflatiei pe anul 2011.
(2) Incepand cu anul 2013, castigul mediu brut realizat, prevazut la alin (1) este cel definitiv cunoscut in anul precedent celui in care se deschide dreptul la pensie pentru anul calendariestic anterior, comunicat de Institutul National de Statistica
2 Conform acestor prevederi pentru calculul indicelui de corectie pe anul 2017 trebuie folosit salariu mediu brut realizat pe anul 2015 comunicat de INS (dv ati folosit salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor de stat pe anul 2016) impartit la valoarea punctului de pensie din anul 2017 actualizata cu rata medie a inflatiei pe anul 2011 (dv ati folosit valoarea punctului de pensie din anul 2016).
3 Daca vreti sa vedeti un calcul corect mergeti la adresa :
http://www.lapensie.com/forum/index.php?mode=thread&thread=46291#46309
unde doamna Scheau a facut un calcul corect.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1