Subiect "calcul pensie" Deschis de Mircea-Adrian la data: 03/28/2017 8:48am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
calcul pensie
Scris de: Mircea-Adrian la data: 03/28/2017 8:48am
Gen:Masculin
Data nasterii:1.03.1959
Stagiul de cotizare:complet
Alte date:
Intrebare:In perioada 1993-2000 am lucrat 7 ani ca ofiter in cadrul SRI. In adeverinta primita la plecare nu se mentioneaza decat vechimea acordata. Nici in cartea de munca nu e mentionat venitul si contributia la pensie din acea perioada. In 2018 pot iesi la pensie. Cum se va calcula pensia pentru acea perioada ?
Re: calcul pensie
Scris de: la pensie la data: 03/29/2017 3:21am
Aveti dreptul la doua pensii una din sectorul militar si alta din sectorul public
In sectorul militar
Conform legii pensiilor 223/2015 si a datei de nastere in prezent aveti dreptul la pensie de serviciu pentru limita de varsta daca realizati o vechime in serviciu de minim 10 ani
Vechimea in serviciu o puteti realiza prin insumarea urmatoarelor stagii :
- Stagiul lucrat efectiv ca ofiter in cadrul SRI
- Stagiile de cotizare asimilate pentru perioadele stagiului militar sau a scolii militare
- Stagiul de cotizare suplimentar acordat pentru grupele de munca daca acea perioada de 7 ani lucrata ca ofiter a fost incadrata in grupele de munca
Deoarece nu avem datele necesare nu am putut sa va facem calculul stagiului de cotizare in specialitate.
Deasemeni nu va putem da nici informatii privind modul de calcul al valorii pensiei din sectorul militar deoarece site-ul nostru are ca obiect pensiile din sectorul public si ne-am ocupat numai tangential de cele din sectorul militar. Pentru aceasta va sfatuim sa cereti informatii la Casa de pensii sectoriala de care apartine domiciliul dv, care se ocupa cu pensiile din sectorul militar sau analizand prevederile legii pensiilor militare 223/2015
In sectorul public
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 01 martie 2024 la varsta standard de pensionare de 65 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
In sectorul public beneficiati de reducerea varstei de pensionare daca aveti perioade lucrate in grupele de munca in sectorul militar sau public.
Punctajul pensiei din sectorul public se calculeaza avand in vedere perioada lucrata in sectorul public.
Stagiul militar se asimileaza stagiului de cotizare si poate fi luat in calcul fie la pensia din sectorul militar fie la pensia din sectorul public.
Aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata, sau pensie anticipata, nediminuata (in functie de stagiul de cotizare total) la varsta de 60 ani adica in data 01 martie 2019.
TIP si DATA pensie
Scris de: Mircea Adrian la data: 04/11/2017 5:08am
Gen:masculin
Data nasterii: 1.03.1959
Data angajarii: 8.08.1984

Revin cu date complete:

29.09.1978 – 28.06.1979 = (armata) militar cu termen redus
1.10.1979 – 15.06.1984 = student, cursuri zi, Politehnica, 5 ani
19.07.1984 – 29.07.1984 = (armata) elev, convocare metodica

8.08.1984 – 8.08.1985 = grupa II de munca, Intreprindere metalurgica
8.08.1985 – 1.04.1990 = grupa I de munca, Intreprindere metalurgica
1.04.1990 – 14.05.1993 = grupa II de munca, Intreprindere metalurgica

15.05.1993 – 31.08.2000 = grupa I de munca (ofiter activ unitate militara SRI )

31.08.2000 – prezent = angajat fara pauze, fara grupa munca, diverse societati comerciale

Pot beneficia de pensie militara?
Sau de pensie normala ?
La ce data pot sa ies la pensie cu pensie integrala ?

Va multumesc pentru profesionalism, rabdare si amabilitate
Scris de: la pensie la data: 04/13/2017 4:50am
Regretam ca nu intelegem ce doriti. Nu cunoastem ce este o pensie integrala. Pentru datele prezentate in acest mesaj v-am dat rasounsul nostru conform interpretarii legislatiei pensiilor din sectorul public si cel militar.
Prin scoaterea pensiilor militare din sistemul public de pensii incepand cu ianuarie 2016 si reglementarea pensiilor militare prin legea 223/2015 nu s-au elaborat prevederi clare privind pensiile militare si nici nu s-a actualizat clar legislatia pensiilor din sectorul public de pensii ca urmare a acestor modificari.
Aceste neclaritati fac posibile multe interpretari gresite printre care se pot situa si interpretarile noastre.
Pentru a va lamuri si gasi interpretarea corecta in sectorul public adresati-va Casei Nationale de Pensii Publice sau direct Comisiei Centrale de Contestatii iar in sectorul militar adresati-va Casei sectoriale de pensii din sectorul militar de care apartineti sau Comisiei de contestatii care functioneaza pe langa SRI.
Scris de: Mircea-Adrian la data: 08/25/2017 2:36am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:

Gen:masculin
Data nasterii: 1.03.1959
Data angajarii: 8.08.1984

Revin cu date complete:

29.09.1978 – 28.06.1979 = (armata) militar cu termen redus
1.10.1979 – 15.06.1984 = student, cursuri zi, Politehnica, 5 ani
19.07.1984 – 29.07.1984 = (armata) elev, convocare metodica

8.08.1984 – 8.08.1985 = grupa II de munca, Intreprindere metalurgica
8.08.1985 – 1.04.1990 = grupa I de munca, Intreprindere metalurgica
1.04.1990 – 14.05.1993 = grupa II de munca, Intreprindere metalurgica

15.05.1993 – 31.08.2000 = grupa I de munca (ofiter activ unitate militara SRI )

31.08.2000 – prezent = angajat fara pauze, fara grupa munca, diverse societati comerciale
Scris de: la pensie la data: 08/26/2017 6:39am
In raspunsul la mesajul dv anterior v-am precizat ca din cauza situatiei dv nu avem o varianta sigura de raspuns dar vazand ca insistati va vom da varianta pe care o consideram corecta.
In sistemul militar
La calculul pensiei de serviciu se are in vedere numai stagiul de cotizare lucrat in sectorul militar
Pentru stagiul de cotizare de 7 ani si 3 luni lucrat in gr I in sistemul militar de pensii beneficiati de un stagiu suplimentar de 3 ani si 6 luni care se cumuleaza la stagiul lucrat in sectorul militar impreuna cu stagiile de cotizare asimilate pentru stagiul militar si realizati stagiul minim de 10 ani pentru a beneficia imediat pensie de serviciu, avand realizata si varsta standard de 56 ani din sectorul militar.
In sectorul public
La calculul stagiului de cotizare a pensiilor in sistemul public pentru deschiderea dreptului la pensie se recunosc stagiile de cotizare din sectorul militar iar la calculul punctajului pensiei se au in vedere numai stagiile de cotizare realizate in sectorul public.
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 01 martie 2024 la varsta standard de pensionare de 65 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Stagiul dv in grupa I a fost echivalat cu grupa “conditii speciale”
Stagiul de cotizare in gr II a fost asimilat cu conditii deosebite.
Pentru stagiile de 11 ani si 11 luni in gr I si 4 ani si 1 luna in grupa II beneficiati de un stagiu de cotizare aferent grupelor de munca de 6 ani si 9 luni care se cumuleaza la stagiul de cotizare impreuna cu stagiile de cotizare asimilate pentru stagiul militar si studii universitare si realizati un stagiu de cotizare total de 45 ani si 3 luni.
Pentru stagiile de 11 ani si 11 luni in gr I si 4 ani si 1 luna in grupa II beneficiati de o reducere a varstei de pensionare cu 5 ani si 6 luni si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 59 ani si 6 luni adica in 01 septembrie 2018.
La calculul reducerii varstei de pensionare in sistemul public unii functionari de la Casa de pensii nu recunosc luarea in calcul a stagiilor de cotizare lucrate in sectorul militar asa cum am facut noi si in acest caz pentru stagiile de cotizare de 4 ani si 9 luni in gr I si 4 ani si 1 luna lucrati in sectorul public beneficiati de o reducere a varstei de pensionare cu 2 ani si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 63 ani adica in 01 martie 2022. Daca veti fi in aceasta situatie sfatul nostru este sa depuneti contestatie.
Deasemeni va sfatuim sa asteptati sa vedeti ce modificari se vor face la prevederilor legii pensiilor din sectorul public anuntate a fi facute in aceasta toamna.
Scris de: Mircea-Adrian la data: 08/31/2018 6:25am
la pensie :
In raspunsul la mesajul dv anterior v-am precizat ca din cauza situatiei dv nu avem o varianta sigura de raspuns dar vazand ca insistati va vom da varianta pe care o consideram corecta.
In sistemul militar
La calculul pensiei de serviciu se are in vedere numai stagiul de cotizare lucrat in sectorul militar
Pentru stagiul de cotizare de 7 ani si 3 luni lucrat in gr I in sistemul militar de pensii beneficiati de un stagiu suplimentar de 3 ani si 6 luni care se cumuleaza la stagiul lucrat in sectorul militar impreuna cu stagiile de cotizare asimilate pentru stagiul militar si realizati stagiul minim de 10 ani pentru a beneficia imediat pensie de serviciu, avand realizata si varsta standard de 56 ani din sectorul militar.
In sectorul public
La calculul stagiului de cotizare a pensiilor in sistemul public pentru deschiderea dreptului la pensie se recunosc stagiile de cotizare din sectorul militar iar la calculul punctajului pensiei se au in vedere numai stagiile de cotizare realizate in sectorul public.
Pentru stagiile de 11 ani si 11 luni in gr I si 4 ani si 1 luna in grupa II beneficiati de un stagiu de cotizare aferent grupelor de munca de 6 ani si 9 luni care se cumuleaza la stagiul de cotizare impreuna cu stagiile de cotizare asimilate pentru stagiul militar si studii universitare si realizati un stagiu de cotizare total de 45 ani si 3 luni.
Pentru stagiile de 11 ani si 11 luni in gr I si 4 ani si 1 luna in grupa II beneficiati de o reducere a varstei de pensionare cu 5 ani si 6 luni si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 59 ani si 6 luni adica in 01 septembrie 2018.
La calculul reducerii varstei de pensionare in sistemul public unii functionari de la Casa de pensii nu recunosc luarea in calcul a stagiilor de cotizare lucrate in sectorul militar asa cum am facut noi si in acest caz pentru stagiile de cotizare de 4 ani si 9 luni in gr I si 4 ani si 1 luna lucrati in sectorul public beneficiati de o reducere a varstei de pensionare cu 2 ani si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 63 ani adica in 01 martie 2022. Daca veti fi in aceasta situatie sfatul nostru este sa depuneti contestatie.
Deasemeni va sfatuim sa asteptati sa vedeti ce modificari se vor face la prevederilor legii pensiilor din sectorul public anuntate a fi facute in aceasta toamna.
Scris de: Mircea-Adrian la data: 08/31/2018 6:32am
la pensie :
In sistemul militar
In sectorul public
Scris de: Mircea-Adrian la data: 08/31/2018 6:38am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:

Ati avut dreptate. Casa judeteana de pensii nu imi recunoaste sporul de vechime de grupa 1 din perioada in care am fost ofiter activ.

Cei de la Casa sectoriala militara de pensii zic sa ma adresez lor doar cand am in mana decizia de pensionare din sistemul social de pensii… Deci pierd 3,5 ani… Nu este corect.
Ce ma sfatuiti? Sa fac o contestatie ? Am vreo sansa?
Scris de: la pensie la data: 08/31/2018 8:32am
GIn raspunsul anterior dat in cursul anului 2017 va sfatuiam sa faceti contestatie deoarece legislatia pensiilor din sectorul public de pensii nu fusese adaptata dupa separarea sistemului de pensii militare incepand cu ianuarie 2016.
Aceasta adaptare a fost facuta in decembrie 2017 si a fost prevazut ca stagiile de cotizare realizate in sistemul militar de pensii (inclusiv stagiile suplimentare pentru stagiile in grupele de munca) sa nu fie luate in calcul nici ca stagiu de cotizare si nici la calculul punctajului.
In aceste conditii nu va mai putem sfatui sa faceti contestatie pentruca nu aveti sanse la raspuns favorabil si dupa opinia noastra nu aveti sanse nici daca deschideti o actiune in justitie.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1