Subiect "Considerarea platilor compensatorii la calculul pensiei" Deschis de Zlatariu Marin la data: 03/30/2017 11:44pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Considerarea platilor compensatorii la calculul pensiei
Scris de: Zlatariu Marin la data: 03/30/2017 11:44pm
Gen:M
Data nasterii:11.04.1952
Stagiul de cotizare:42 ani+4 ani facultate+6 luni armata.
Alte date:
Intrebare:
Buna ziua !
Am mai introdus acest text, am dat Previzualizare si din pacate s-a sters tot ce am introdus. Asadar, scriu textul din nou:
In cursul activitatii profesionale am lucrat aproximativ 14 ani in cadrul petrolului, ca si informatician. In data de 07.06.1999 am plecat din petrol, beneficiind de O.U. a Guv. nr. 36/1998, prin care am primit 20 de salarii compensatorii medii pe petrol, 8 salarii fiind platite din bugetul de venituri si cheltuieli al S.N.P. PETROM S.A. si 12 din Fondul de somaj. Totodata am beneficiat si de somaj.
In carnetul de munca nu exista alta mentiune decat aceasta Ordonanta de urgenta de care am beneficiat.
Din informatiile pe care le detineti privind acest subiect al platilor compensatorii, as dori sa va intreb in ce mod pot fi considerate platile compensatorii la calculul pensiei la limita de varsta, de care voi beneficia incepand cu data de 11.04.2017.
Va multumesc !
Re: Considerarea platilor compensatorii la calculul pensiei
Scris de: la pensie la data: 04/02/2017 10:09am
Din pacate ordonanta 36/1998 si normele de aplicare ale acesteea, aplicabile numai la Petrom si la cateva societati din sectorul energetic nu au prevederi clare in privinta nelamuririlor dv asa cum sunt prezentate in OUG 98/1999 aplicabile celor disponibilizati din intreaga economie. In cazul acesteea din urma este prevazut ca perioada cat se primesc plati compensatorii sa fie considerata vechime in munca si drepturile de somaj sa fie acordate dupa terminarea perioadei platilor compensatorii. Pe perioada platilor compensatorii se ia in calculul pensiei castigurile lunare primite, la fel si in cazul drepturilor de somaj.
In aceste conditii noi suntem de parere trebuie sa considerati ca si dv vi se aplica prevederile OUG 98/1999.
Scris de: Zlatariu Marin la data: 04/03/2017 3:27pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Multumesc pt. raspuns, am cautat si am citit OUG 98 din 24.06.1999 mentionata si am ramas intr-o stare de spirit optimista indusa de aprecierea Dvs. conform careia, chiar cu unele neclaritati in legislatie, as putea beneficia de plata salariilor compensatorii la calculul punctajului de pensie.
Deoarece carnetul de munca este destul de laconic privind informatiile care concura la calculul punctajului(spor vechime, plati compensatorii, etc.), va trebui sa fac rost de aceste adeverinte, urmand sa constat in ce mod Casa de pensii Arad a luat in considerare adeverinta cu plata salariilor compensatorii.
Deoarece programul Dvs. de calcul, oferit gratuit, este de mare folos pt. a compara calculul personal cu cel oficial al casei de pensii, pt. a ma revansa oarecum, promit ca dupa primirea deciziei de pensie, sa va informez despre modul in care Casa de pensii Arad a considerat plata salariilor compensatorii in calculul punctajului, pt. ca aceasta informatie sa poata fi de folos si viitorilor pensionari privind considerarea platilor compensatorii in calculul pensiei.
Cu stima,
Marin Zlatariu
Scris de: la pensie la data: 04/04/2017 2:59am
Am verificat datele introduse de dv in programul de calcul si pentru perioada anterioara lui 01 aprilie 2001 nu avem de facut observatii insa in perioada dupa aceasta data avem unele semne de intrebare deoarece ati introdus separat sporuri in % si in suma fixa insa aceasta perioada sporurile au fost incluse in sumele inscrise in carnetul de munca.
Pentru solutionarea problemei va propunem sa mergeti la Casa de pensii si sa cereti „Situatia stagiului de cotizare dupa 01 aprilie 2001”. Vi se va da un tabel in care una din coloane va cuprinde sumele lunare pentru care s-a platit CAS. Acestea trebuie introduse in coloana salarii tarifare din program fara alte sporuri.
Va suntem recunoscatori pentru orice informatie utila privind modul de interpretare al legislatiei pe care o fac functionarii Casei de pensii.
Scris de: Zlatariu Marin la data: 04/07/2017 1:02pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Am primit mai demult de la Casa de pensii tabelele privind stagiul de cotizare pt. anii 2001 pana in 2005, dupa care, nu stiu de ce, nu au mai fost trimise de catre Casa de pensii.
In carnetul de munca, in perioada de dupa anul 2001, pana in 2009(fiind angajat, functionar public, doar la ITM Arad) este trecut salariul de baza(fara spor vechime) si mentiunea + 25%(ex. 1920 + 25%). Asa le-am introdus in programul Dvs. de calcul, iar in unele luni, in coloana (spor fix) am introdus niste valori precum prime trimestriale, al 13-lea salariu, etc. care au participat la viramentul catre CAS, asa cum reiese din fluturasii de salariu pe care i-am pastrat luna de luna. In aceste conditii, punctajul mediu anual dat de programul de calcul este foarte apropiat de punctajul dat in tabelele primite de la Casa de pensii, ceea ce imi da motive de siguranta ca s-a operat corect, avand controlul cel putin pt anii 2001 – 2005.
Intr-adevar, din 01.01.2010 pana in 01.01.2011 in carnetul de munca sporul de vechime este inclus in salariul de baza si se poate vedea ca in programul de calcul nu am mai trecut nimic in coloana (spor) ci doar in coloana (spor fix) asa cum am precizat mai sus. Dupa 01.01.2011 nu s-a mai operat in carnetul de munca, totul fiind preluat in programul REVISAL, la nivel national, insa avand fluturasii, am putut introduce datele in programul de calcul pana la incheierea activitatii ca si salariat, 10.04.2017. Am mai introdus in ultimii 4 ani, in coloana (spor) niste sume castigate in instanta, din care s-a perceput CAS.
Asadar, pt. perioada de dupa 01.01.2001 am un control destul de bun pt. calculul punctajului, avand si confirmarea pt. anii 2001 – 2005. Problema este pt. perioada inainte de anul 2001, mai ales privind platile compensatorii, pt. care eram in cautare de informatii tinand mai ales de interpretarea legislatiei, eventual situatii similare incheiate deja.
Asa cum am promis, cand voi avea elemente noi, vi le voi transmite si Dvs.
Numai bine !
Marin Zlatariu
Scris de: la pensie la data: 04/10/2017 6:42am
In privinta bazei de calcul a punctajului pensiei cititi si informatiile date de noi la pagina de la adresa :
http://www.lapensie.com/forum/baza-de-calcul-a-punctajului-pensiei.php
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1