Subiect "Calcul pensie de invaliditate" Deschis de Cristian Grigore la data: 04/04/2017 7:12am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Calcul pensie de invaliditate
Scris de: Cristian Grigore la data: 04/04/2017 7:12am
Buna ziua.
Stie cineva cum se calculeaza punctajul la pensia de invaliditate daca stagiul de cotizare este mai mare decat stagiul complet de cotizare. Suma punctajelor medii anuale se imparte la stagiul complet care este de 35, sau se imparte la stagiul realizat ?
Exemplu : Persoana in cauza ( tata meu ) are varsta de 60 de ani si 2 luni. A suferit un accident vascular si ar putea sa iasa pe invaliditate. Are stagiul de cotizare 39 de ani si 8 luni in prezent. De asemenea poate sa iasa anticipat partial cu o penalizare in jur de 18%. Din ce am citit in lege mi se pare ca punctajul ar fi mai mare pe pensia de invaliditate cu gr II. Practic el are stagiul complet de cotizare, deci punctajul ar trebui sa fie acelasi, fie ca este pensie anticipata partial, fie ca este de invaliditate. In cazul lui nu mai este nevoie de stagiu potential, avand stagiul complet de cotizare. In lege nu spune clar ce se intampla cand stagiul de cotizare este mai mare decat stagiul complet.
Multumesc.
Re: Calcul pensie de invaliditate
Scris de: la pensie la data: 04/05/2017 1:50am
Calculul pensiei de invaliditate a tatalui dv se face calculandu-se punctaje lunare si anuale pentru toata perioada lucrata de 39 ani si 8 luni.
Calculul punctajului mediu al pensiei se face impartind suma punctajelor anuale de pe toata perioada lucrata de 39 ani si 8 luni la stagiul complet de cotizare de 35 ani.
Desi are dreptul si la pensie anticipata partiala, diminuata, este mai avantajos sa ceara pensie de invaliditate, deoarece aceasta nu este diminuata iar la trecerea la pensie pentru limita de varsta, la varsta de 65 ani, pensia se recalculeaza introducandu-se in calcul perioada cat a beneficiat de pensie de invaliditate, ca stagiu de cotizare asimilat.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1