Subiect "Baza calcul punct pensie" Deschis de Munteanu Dan la data: 05/09/2017 5:15am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Baza calcul punct pensie
Scris de: Munteanu Dan la data: 05/09/2017 5:15am
Gen:M
Data nasterii:1956
Stagiul de cotizare:37 ani
Alte date:
Intrebare:Conform legislatiei in vigoare baza de calcul al punctului de pensie lunar este reprezentata de totalul brut realizat in luna (cel din statul de plata); de cativa ani sunt penalizat lunar (impreuna cu colegii de munca) datorita nerealizarii unor indicatori economici (nerealizare care nu se datoreaza exclusiv salariatilor) astfel inregistrand pierderi financiare de doua ori: odata lunar, salar net diminuat datorita penalizarii si a doua oara la valoarea pensiei, datorita realizarii unui punct de pensie lunar mai mic. Intrebare: exista vreo prevedere legislativa conform careia baza de calcul a punctului lunar de pensie sa o constituie totalul brut realizat fara a se aplica penalizarea?
Re: Baza calcul punct pensie
Scris de: la pensie la data: 05/10/2017 4:03am
Exista dar numai in perioada anterioara ldatei de 01 aprilie 2001.
Baza de calcul a punctajului pensiei este diferentiata in doua perioade distincte astfel :
- Inainte de 01 aprilie 2001 in baza de calcul nu intra salariu brut ci intra salariile tarifare si sporurile cu caracter permanent, cum sunt cel de vechime, sporul de noapte si alte sporuri cu caracter permanent consemnate in carnetul de munca sau in adeverinte eliberate de angajator.
- Dupa 01 aprilie 2001 in baza de calcul intra castigul brut pentru care se plateste contributie de asigurari sociale (CAS).
Deoarece actuala lege a pensiilor are la baza si principiul contributivitatii si in perioada mentionata de dv ati platit CAS numai pentru sumele primite (diminuate) acestea vor intra in calculul punctajului pensiei.
In privinta acestei baze de calcul cititi mai multe pe site la pagina de la adresa :
http://www.lapensie.com/forum/baza-de-calcul-a-punctajului-pensiei.php
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1