Subiect "reducere varsta pensionare datorita muncii in grupa I" Deschis de muntean horia la data: 06/02/2017 5:40am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
reducere varsta pensionare datorita muncii in grupa I
Scris de: muntean horia la data: 06/02/2017 5:40am
Gen:barbatesc
Data nasterii:5.10.1956
Stagiul de cotizare:35 ani realizati in mai 2017
Alte date:armata;27.09.1975-30.06.1976; fac. 1976-1981
Intrebare:cu cat se reduce varsta de pensionare datorita muncii in dom. minier ca ing. geolog subteran, in baza datelor prezentate in continuare?
In adeverinta eliberata in 2017 se precizeaza urmatoarele;
1) in perioda 01.01.1982-01.01.1988 cu functia de ing. geol. subt. a fost incadrat in grupa I (cond. deosebite) de munca in procent de 50%:
2)in perioada 01.01.1988-01.02.1989, avand aceasi functie si incadrare, in procent de 75%:
3) in perioada 01.06.1991.-27.01.1992, cu aceasi functie si incadrare, in procent de 50%.
Temeiul juridic al incadrarii in grupa I il reprezinta pct1 anexa 1 la Ord. 50/1990, iar procentul de... conform nominalizarii efectuate prin Disp. 180/25.04.1990.
Conform adresei nr. 446/08.04.2002 emisa de Casa Nationala de Pensii, perioadele lucrate anterior datei de 01.04.2001 sunt considerate activitati in conditii speciale de munca; in aceste cazuri stagiul de cotizare este egal cu timpul lucrat in regim normal de lucru (100%).
Pana aici au fost precizarile mentionate in adeverinta obtinuta in 2017.
In cartea de munca exista urmatoarele mentiuni;
-in perioada 01.01.1982-01.01.1988 a lucrat in loc de munca prevazut la art.2 lit. A din Decret 215/1977 in grupa I cu 50% subteran in total 3 ani;
-in perioada 01.01.1988-01.02.1989 (aceasi formulare)cu 75% subteran, in total 9 luni si 26 zile.
Parerea mea: pt perioada 01.06.1991- 27.01.1992 nu exista in carte mentionat stagiul corespunzator acestei perioade (scapare); in 27 01 1992 am incetat activitatea la aceasta unitate conf art 129 din codul muncii. In schimb este mentionat in cartea de munca "negociat salariul si stabilit procentul pt.cond. deosebite si ing.geol 50% subteran" aferent per. mentionate.
In baza acestor date din cele 2 documente prezentate nelamurirea si implicit intrebarile: 1)care este data iesirii la pensie pt. limita de varsta; 2)pt pensia anticipata partial care este penalizarea.
cu stima si multumiri HM!
Re: reducere varsta pensionare datorita muncii in grupa I
Scris de: la pensie la data: 06/06/2017 1:50am
Legislatia privind incadrarea in grupa I de munca si echivalarea stagiilor lucrate in gr I de munca inainte de aprilie 2001 cu conditii speciale sau conditii deosebite a suferit foarte multe modificari. Avand in vedere aceste modificari precum si situatia dv consideram ca este loc de interpretari diferite in functie de functionarii care fac aceasta interpretari.
Mai jos va dam interpretarea noastra care este posibil sa fie putin diferita de a functionarului de la Casa de pensii dar dupa parerea noastra rezultatele acestor interpretari nu sunt mult diferite.
Dupa interpretarea noastra aveti urmatoarele drepturi :
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 05 octombrie 2021 la varsta standard de pensionare de 65 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Stagiile dv in grupa I au fost echivalate cu grupa “conditii speciale”
Pentru stagiile de 7 ani si 8 luni lucrate in gr I (nu se iau in calcul procentele lucrate in grupa) beneficiati de un stagiu de cotizare aferent grupelor de munca de 3 ani si 6 luni care se cumuleaza la stagiul de cotizare impreuna cu stagiile de cotizare asimilate pentru studii universitare si stagiul militar si realizati un stagiu de cotizare total de 44 ani si 3 luni.
Toate cele trei stagii de cotizare vor fi luate in calcul deoarece adeverinta este prioritara.
Pentru stagiile de 4 ani lucrate in conditii speciale (se iau in calcul procentele lucrate in grupa) beneficiati de o reducerea a varstei de pensionare cu 2 ani si va puteti cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 63 ani adica in 05 octombrie 2019.
In prezent aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata. Diminuarea depinde de data la care o cereti si de stagiul de cotizare la data depunerii dosarului. Daca o cereti in aceasta luna diminuarea este de 9,80 %.
Scris de: Muntean Horia la data: 06/12/2017 2:36pm
Gen:masculin
Data nasterii:05.10.1956
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:

In primul rand va multumesc pt raspuns si mai ales pt. sinceritate. Aflu cu oarecare surprindere ca “ avand in vedere aceste modificari legislative si situatia dvs. este loc de interpretari diferite functie de functionarii care fac aceste interpretari”. Deci decizia de pensionare are mai multe variante functie de (nu stiu ce sa mentionez) a functionarului care o stabileste.
Dvs. f .amabili ma linistiti –“rezultatele acestor interpretari nu sunt cu mult diferite”- de aceea va rog sa precizati care varianta ati prezentat-o: cea optimista , pesimista ,mediana si care ar fi diferentele intre interpretarile extreme.
Citind prin legislatie aflu ca art. 20 lit.a din legea 19/2000 si art. 30 lit.a din legea 263/2010 sunt identice: locurile de munca in cond. speciale sunt cele din unitatile miniere pt. personalul care isi desf. activit.in subteran cel putin 50% din timpul normal de lucru, iar art. 2 alin. (2) din legea 226/2006 precizeaza ca: sunt asimilate stagiilor de cotizare in cond. speciale perioadele anterioare intrarii in vigoare a L. 19/2000.... in care asiguratii au lucrat in locurile de munca incadrate conf. legislatiei anterioare in grupa I de munca ...Aici lucrurile sunt clare (pt. nivelul meu de informatii) asa ca, daca se poate, sa-mi spuneti ce prevederi legislative pot crea interpretari diferite.
D. p. d. v. al situatiei mele: precizarile din adeverinta obtinuta in 2017 coincid (perioade, incadrari, functii, procente) cu inscrisurile din cartea de munca, mai putin adresa 446/08.04.2002 pe care va rog foarte mult sa ma ajutati sa o gasesc (pe site-ul casei de pensii n-am reusit).
Am indraznit sa va “inoportunez” pt. ca am citit aici multe raspunsuri clare pt situatii cu grupe de munca, procente, iar in cazul meu sunt inca in “subteran”. Al legislatiei de data asta.
Cu stima si multe multumiri, HM!
Scris de: la pensie la data: 06/13/2017 2:18am
Noi consideram ca varianta prezentata de noi este cea pesimista deoarece :
- Incadrarea in grupa I de munca echivalata cu conditii speciale prin articolele mentionate de dv este certa.
- La calculul reducerii varstei de pensionare perioada lucrata in grupa de munca a fost calculata avand in vedere procentul lucrat in subteran asa cum este calculat si in adeverinta.
O varianta optimista dar foarte putin probabila ar fi ca la reducerea varstei de pensionare se ia in calcul perioada calendaristica nu cea efectiv lucrata in subteran asa cum precizati dv ca este prevazut in adresa Casei de pensii nominalizata. Din pacate nu avem nicio posibilitate sa va ajutam in privinta acestei adrese.
O varianta mai pesimista, de care ne rugam sa va fereasca cel de sus, este sa aveti parte de un functionar zelos (sunt frecvente asemenea cazuri) care sa faca proprii interpretari privind legatura intre specialitatea de geolog si procentul de lucru in subteran sau o alta legatura daca ati mai avut si o functie de conducere.
Scris de: Maresi ion la data: 02/09/2018 11:38am
Gen:m
Data nasterii:12.02.1959
Stagiul de cotizare:39ani 2 luni
Alte date:18ani 6luni gr 2
Intrebare:la ce varsta pot iesi anticipat la pensie
Scris de: la pensie la data: 02/11/2018 8:22am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 12 februarie 2024 la varsta standard de pensionare de 65 ani , stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Stagiul dv in grupa II a fost echivalat cu grupa “conditii deosebite” .
Pentru stagiul de 18 ani lucrat in gr II beneficiati de un stagiu de cotizare aferent grupelor de munca de 4 ani si 6 luni care se cumuleaza la stagiul de cotizare si realizati stagiul total de cotizare de 43 ani si 2 luni
Pentru stagiul de 18 ani lucrat in conditii deosebite beneficiati de o reducerea a varstei de pensionare cu 4 ani si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta la varsta de 61 ani adica in data de 12 februarie 2020.
Aveti dreptul la pensie anticipata la varsta de 60 ani adica in data de 12 februarie 2019.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1