Subiect "Cand pot beneficia de pensia anticipat partiala" Deschis de Benko Beata la data: 06/07/2017 7:28am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Cand pot beneficia de pensia anticipat partiala
Scris de: Benko Beata la data: 06/07/2017 7:28am
Gen:F
Data nasterii:1963.07.23
Stagiul de cotizare:35 ani/6luni
Alte date:grupa II de munca 5 ani 8 luni 13 zile
Intrebare:conform Explicati-mi va rog "Pensia anticipată parţială se acordă cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, persoanelor asigurate care au realizat stagiile complete de cotizare prevăzute de lege".Eu am si depasit deja stagiul complet de cotizare.
Totodata cand se ia in calcul grII ptr diminuarea varstei de pensionare, avand in vedere ca sotul me are 22 ani in gr II si vechime 39 ani.
Multumesc
Re: Cand pot beneficia de pensia anticipat partiala
Scris de: Benko Beata la data: 06/07/2017 7:30am
Benko Beata :
Gen:F
Data nasterii:1963.07.23
Stagiul de cotizare:36 ani/6luni
Alte date:grupa II de munca 5 ani 8 luni 13 zile
Intrebare:conform Explicati-mi va rog "Pensia anticipată parţială se acordă cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, persoanelor asigurate care au realizat stagiile complete de cotizare prevăzute de lege".Eu am si depasit deja stagiul complet de cotizare.
Totodata cand se ia in calcul grII ptr diminuarea varstei de pensionare, avand in vedere ca sotul me are 22 ani in gr II si vechime 39 ani.(El este nascut in 1960.08.25)
Multumesc
Re: Cand pot beneficia de pensia anticipat partiala
Scris de: la pensie la data: 06/08/2017 1:16am
In Romania datele se scriu zi/luna/an oricare alt mod de scriere poate duce la confuzii. E recomandabil ca luna sa o scrieti in litere.
Raspunsul pentru dv :
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 23 ianuarie 2026 la varsta standard de pensionare de 62 ani si 6 luni, stagiul complet de cotizare de 33 ani si 3 luni si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Stagiul in grupa II a fost echivalat cu grupa “conditii deosebite”
Pentru stagiul de 5 ani si 8 luni in gr II aveti dreptul la un stagiu aferent grupelor de munca de 1 an si 3 luni care se adauga la stagiul de cotizare si realizati stagiul total de cotizare de 36 ani si 9 luni.
Pentru stagiul de 5 ani lucrat in conditii deosebite nu beneficiati de reducerea varstei de pensionare deoarece acesta este mai mic de 6 ani.
Beneficiati de stagiul de cotizare aferent grupei de munca si majorarea punctajelor lunare pe perioada lucrata in grupele de munca la calculul oricarui tip de pensie : pentru limita de varsta, anticipata partiala sau anticipata.
Avand stagiul complet de cotizare depasit aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata, la varsta de 57 ani si 6 luni adica in 23 ianuarie 2021 . Diminuarea depinde de data la care o cereti si de stagiul de cotizare la data depunerii dosarului.
Aveti dreptul la pensie anticipata, nediminuata, dupa varsta de 57 ani si 6 luni daca va completati stagiul de cotizare cu 4 ani si 6 luni si realizati stagiul total de cotizare de 41 ani si 3 luni .

Raspunsul pentru sotul dv :
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere are dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 25 august 2025 la varsta standard de pensionare de 65 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Stagiul in grupa II a fost echivalat cu grupa “conditii deosebite”
Pentru stagiul de 22 ani in gr II are dreptul la un stagiu aferent grupelor de munca de 5 ani si 6 luni care se adauga la stagiul de cotizare si realizeaza stagiul total de cotizare de 44 ani si 6 luni.
Pentru stagiul de 22 ani lucrat in conditii deosebite are dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 5 ani si se poate pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 60 ani adica in 25 august 2020.
La calculul pensiei pentru limita de varsta, cu reducerea varstei standard de pensionare, se adauga si punctajul suplimentar pentru perioada lucrata in grupa de munca.
Pensia anticipata, nediminuata, nu este avantajoasa deoarece o poate obtine tot la varsta de 60 ani.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1