Subiect "Gradul 2 si 3" Deschis de ruse florina la data: 06/26/2017 10:53am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Gradul 2 si 3
Scris de: ruse florina la data: 06/26/2017 10:53am
Gen: F
Data nasterii:20.06.1960
Stagiul de cotizare:25 ani
Alte date: -
Intrebare:Buna ziua, in 2007 m-am pensionat medical gradul 2, in 2011 mi-a fost schimbat gradul de handicap in gradul 3. La gradul 2 handicap cati ani se adauga la vechimea in munca? La gradul 3 cati ani de munca se adauga la vechime?
Re: Gradul 2 si 3
Scris de: la pensie la data: 06/27/2017 5:24am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 20 martie 2022 la varsta standard de pensionare de 61 ani si 9 luni, stagiul complet de cotizare de 31 ani si 9 luni si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Credem ca faceti confuzie intre gradele de invaliditate utilizate la pensii si gradele de handicap utilizate la persoanele cu handicap.
Perioada cat ati beneficiat de pensie de invaliditate de orice grad II sau III se considera stagiu de cotizare asimilat perioada integrala si se ia in calculul pensiei pentru limita de varsta similar unui angajat care pe acea perioada a castigat un salariu egal cu pensia dv de invaliditate
Pentru a beneficia de pensie anticipata partiala dv trebuie sa aveti stagiul complet de cotizare de 31 ani si 9 luni fara a lua in calcul stagiul de cotizare asimilat pe perioada cat ati beneficiat de pensie de invaliditate. Deci dv nu puteti beneficia de acest tip de pensie.
Scris de: ruse florina la data: 07/08/2017 12:20pm
Gen:F
Data nasterii:20.06.1960
Stagiul de cotizare:28 ani
Alte date:
Intrebare: Revin cu o intrebare , sunt pensionata medical cu gradul 3. Lucrez cu jumatate de norma din noiembrie 2012 . Doresc sa stiu daca se adauga vechime in munca, cat si stagiu de cotizare, aceste 4 ore lucrate si in ce mod. Multumesc frumos !
Scris de: la pensie la data: 07/10/2017 7:07am
Perioada lucrata cu contract de munca cu timp partial (indiferent de fractiunea din norma intreaga) dupa 01 ianuarie 2011 se ia integral in calculul vechimii in munca. Adica in cazul dv un an lucrat cu jumatate de norma se considera un an vechime.
Insa in cazul in care acest stagiu este lucrat in perioada de pensie de invaliditate are mai putina relevanta pentruca si perioada in care beneficiati numai de pensie de invaliditate se considera integral stagiu de cotizare dar asimilat.
In aceste conditii perioada lucrata cu jumatate de norma pe perioada cat ati beneficiat de pensie de invaliditate nu va ajuta in cazul recalcularii pensiei de invaliditate pentru modificarea gradului de invaliditate.
In cazul in care cereti pensie anticipata partiala nu se iau in calcul stagiile de cotizare asimilate si trebuie sa fie luate in calcul stagiile lucrate pe perioada pensiei de invaliditate insa unii functionari de la casa de pensii nu le iau in calcul si trebuie facute contestatii.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1